Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στα επόμενα 24ωρα, η νομοθετική σχετική επιβολή για τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες. Χωρίς μισθό και ασφάλιση οι αρνητές για όσο χρειαστεί. Ποιοι εργαζόμενοι ακολουθούν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Αμεσα στη Βουλή η ρύθμιση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Τα επόμενα 24ωρα θα έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή η ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Η αρχή θα γίνει με τους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις δομές και στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία που θα πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει το υγειονομικό προσωπικό σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, με το αντίστοιχο χρονικό όριο να ορίζεται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσοι από τους εργαζόμενους αυτούς επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, αυτομάτως θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου η πανδημία αντιμετωπιστεί οριστικά. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν θα λαμβάνουν αποδοχές ούτε ασφάλιση (ένσημα), ωστόσο δεν θα ασκείται πειθαρχική δίωξη εναντίον τους (ούτε Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους δημόσιους υπαλλήλους), από τη στιγμή που έχει ξεκαθαριστεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν συνδυάζεται με την απόλυση.

Με την εν λόγω ρύθμιση, που θα έχει την έγκριση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, καθώς και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να ενημερωθεί από τους υπαλλήλους του αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Τα κενά που θα προκύψουν από τους ανεμβολίαστους θα καλυφθούν από εμβολιασμένους που θα προσληφθούν άμεσα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους χώρους οι εργαζόμενοι που τους αφορούν. Όπως όσοι φροντίζουν υπερήλικες και μετέπειτα το υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης (στον ΣΚΑΪ), σημειώνοντας ότι «θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται, γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή, δεν θα λαμβάνει μισθό». Τόνισε δε πως αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας. «Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει, τότε θα υπάρχει παράπτωμα για τη μη τήρηση της υποχρεωτικότητας. Πρέπει να γίνει ρύθμιση, για να μην υπάρξει ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας», εξήγησε.

«Όλα αξιολογούνται»

Σειρά στη συνέχεια, ανάλογα και με το επιδημιολογικό φορτίο, εξετάζεται να έχουν για υποχρεωτικό εμβολιασμό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ίσως οι φοιτητές, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συγκεκριμένων δημόσιων υπηρεσιών που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και για τους εργαζόμενους σε εστίαση, ψυχαγωγία και τουρισμό. «Σε κάθε περίπτωση, όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, σε σχετικό ερώτημα.

Και χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο, θέλησε να θέσει εκ νέου το δίλημμα στους πολίτες: «Οι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν είτε θα αρρωστήσουν», σημείωσε, στη σκιά της κυριαρχίας -και επισήμως- της μετάλλαξης Δέλτα σε όλη τη χώρα και του υπερδιπλασιασμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Θα προέτρεπα πραγματικά, με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο από το να κολλήσουν αλλά από το να αρρωστήσουν σοβαρά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες που έχουν δυσκολία στη μετάβαση στα εμβολιαστικά κέντρα (εμβολιασμοί κατ’ οίκον). Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού αυθημερόν, αρκεί να υπάρχει διαθεσιμότητα στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v