Στα κατεχόμενα της Κύπρου είναι στραμμένα τα βλέμματα της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της σημερινής πολυδιαφημισμένης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν και των «καλών νέων για τη Βόρεια Κύπρο» που προαναγγέλλουν οι Τούρκοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο χαράσσουν κοινή στάση απέναντι στις νέες πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας, με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται σε συναγερμό για την ομιλία του Τούρκου προέδρου στο «κοινοβούλιο» στα κατεχόμενα, με τα σενάρια για τις ανακοινώσεις του να δίνουν και να παίρνουν. Μεταξύ άλλων, φημολογείται ότι θα αναφερθεί στα σχέδιά του για την Αμμόχωστο, σε στρατιωτική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή ή και σε κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Με πρόσφατες άλλωστε δηλώσεις του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απειλήσει με νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια ώρα που και τουρκικά ΜΜΕ προανήγγειλαν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα βόρεια της Κύπρου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει τα μηνύματά της ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο. Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό». Αυτή, όπως είπε, «είναι η ενοποίηση της νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”».
Μποϊκοτάζ της συνεδρίασης
Πριν από λίγες μέρες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στον οποίο έθεσαν τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια.
Αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης έχει διαμηνύσει ότι «επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παρουσία του στα Κατεχόμενα».
Τη δική του σημασία πάντως έχει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο ψευδοκράτος, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση της «Βουλής» των Τουρκοκυπρίων, την οποία θα προσφωνήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Ανάλογη απόφαση για μη συμμετοχή στην ειδική συνεδρία, όπου θα μιλήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται λίγα 24ωρα μετά την επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών, κάτι που προκάλεσε την έντονη ελληνική αντίδραση. «Η Τουρκία προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού προκειμένου να καλύψει τις δικές της διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και συνέχισε: «Τη στιγμή που έχει έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους στραμμένο στα ελληνικά νησιά, ζητάει, χωρίς συστολή, από την Ελλάδα, χώρα απολύτως προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας».