Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί κυβέρνηση και επιστήμονες με φόντο την ανοδική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών κατά τις τελευταίες ημέρες. Στο επίκεντρο κυρίως οι τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη επιβάρυνση, με τη Μύκονο να αποτελεί το πρώτο… θύμα των νέων περιορισμών που ανακοινώθηκαν χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Και μπορεί να μην πρόκειται για τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, όπως είχαν προαναγγείλει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν έχει οργανωθεί ακόμα μια τέτοια διαδικασία, όμως δεν ήταν δυνατόν, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «να αφήσουμε την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου».
Και αυτό το μοντέλο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι πιθανόν να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Όχι οριζόντια lockdown που δεν αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ναι σε τοπικά περιοριστικά μέτρα όπου και όπως χρειαστεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από συνεργάτη του πρωθυπουργού, που επισημαίνει πως πρόκειται για «δυναμική κατάσταση», η οποία αναδιαμορφώνεται συνεχώς και αντιμετωπίζεται αναλόγως.
Στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, μπορεί να επιστρέψει η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και να υπάρξει απαγόρευση της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες βραδινές ώρες, ενώ στο τραπέζι προς επανεξέταση πιθανόν να τεθούν τα καλοκαιρινά θρησκευτικά και άλλου είδους πανηγύρια υπό το φόβο του συγχρωτισμού και του κινδύνου ταχείας μετάδοσης του μεταλλαγμένου ιού.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας και με αυτό το δεδομένο, δρομολογούνται διάφοροι κανόνες για πιο μακρύ χρονικό διάστημα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Έτσι, για παράδειγμα, σχετικά με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, υπάρχει η σκέψη αυτοί να λειτουργήσουν και το χειμώνα, όπως τώρα, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Θα είναι -εφόσον τελικά εφαρμοστεί- για ένα ακόμα ισχυρό μέτρο πίεσης προς τους ανεμβολίαστους να «αλλάξουν πλευρά» και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τείχους ανοσίας για το οποίο απέχουμε πολύ ακόμα.
Σχολεία και Πανεπιστήμια
Έντονα απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο ο ασφαλής τρόπος λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων από το Σεπτέμβριο. Έτσι, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δασκάλους και καθηγητές, αν και τα σχετικά ποσοστά ήδη βρίσκονται αρκετά υψηλά. Στα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι και οι φοιτητές είναι ενήλικες πολίτες άνω των 18 ετών, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να είναι και αυτοί εμβολιασμένοι, εφόσον θέλουν να παρακολουθήσουν μέσα από τα αμφιθέατρα τα μαθήματα. Ως εναλλακτική, αυτοί θα μπορούν να εισέλθουν με βεβαίωση για αρνητικό τεστ.
Την προσεχή εβδομάδα, εξάλλου, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ρύθμιση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Θέμα απόλυσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται για όσους εργαζομένους δεν κάνουν το εμβόλιο, ούτε καν παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο (για τους δημοσίους υπαλλήλους), παρά την αρχική σχετική πρόθεση. Ουσιαστικά, οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν υποχρεωτική άδεια για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, άνευ αποδοχών, ενώ σύμφωνα με ένα σενάριο και άνευ ασφάλισης, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Πάντως, το θέμα των απολύσεων διατηρήθηκε και χθες στην επικαιρότητα δια κυβερνητικών δηλώσεων. «Προσωπικά, αυτό που ξέρω είναι ότι εργατική μας νομοθεσία -και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα- προσφέρει πλέον πολλές ευελιξίες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας (ΟΡΕΝ) και συνέχισε: «Η απόλυση είναι ένα τελευταίο, ακραίο στάδιο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να δούμε στο ενδιάμεσο και δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε εξαντλήσει τέτοιου είδους μέτρα». Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (στο Mega) ανέφερε: «H κείμενη νομοθεσία έχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Συζητάμε το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για την λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν». Η συζήτηση αυτή, ως φαίνεται, έχει πολύ δρόμο ακόμα…