Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμβολιασμοί: Η επιθετική γραμμή της κυβέρνησης και τα κενά

Περισσότερο πιεστική η αντιμετώπιση των ανεμβολίαστων. Οι μεταλλάξεις, η σύγχυση και ο ελλιπής σχεδιασμός. Το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει κάθε επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση από τυχόν νέα «λουκέτα».

Εμβολιασμοί: Η επιθετική γραμμή της κυβέρνησης και τα κενά

Με την ανάδειξη, από τη μία πλευρά, της ισχυρής προστασίας των εμβολιασμένων και από την άλλη, των εμφανών μειονεκτημάτων των ανεμβολίαστων πολιτών, όπως προκύπτουν από τις τελευταίες ανακοινώσεις όσον αφορά την ψυχαγωγία και την εστίαση, επιχειρεί η κυβέρνηση να διατηρήσει υψηλό τον δείκτη των εμβολιασμών (δεδομένης και της επικείμενης θερινής ραστώνης) και να κτίσει το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό.

Την ώρα που τα επίσημα μεταλλαγμένα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν στη χώρα, φτάνοντας τα 54 (μετάλλαξη Δέλτα), το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και κορυφαίοι υπουργοί, σε μια συντονισμένη προσπάθεια, «σφίγγουν τον κλοιό» σε όσους έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο, προκαλώντας αρκετά αναχώματα στην ομαλή καθημερινότητά τους και ωθώντας τους να αλλάξουν γνώμη.

Ταυτόχρονα, ενώ έχουν περάσει αρκετά 24ωρα από τη δημοσιοποίηση της νέας δέσμης μέτρων, ακόμα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, σύγχυση και αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρηματιών. Προφανές είναι δε ότι δεν υπήρχε εξαρχής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά αυτό συνεχίζει να διαμορφώνεται ακόμα και τώρα, με χαρακτηριστική την περίπτωση  των προστίμων για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες την αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις των πολιτών, σε πρώτη φάση στα νησιά, την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος διεμήνυσε ότι τα επόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προειδοποιήσεις επιστημόνων

Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν ως τη μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό τον εμβολιασμό, ώστε να υπάρξει προστασία από τις νέες μεταλλάξεις και επικαλούνται τις προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν». Διευκρινίζουν μάλιστα ότι με τα μέτρα που λαμβάνουν, «όχι μόνο δεν διχάζεται η κοινωνία, αλλά αντιθέτως διασφαλίζονται η κοινωνική συνοχή και η δημόσια υγεία, αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Γίνεται το αυτονόητο, τόσο για ένα κράτος δικαίου όσο και υγειονομικά: οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν ότι διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους. «Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού», αναφέρουν.

Αυτή τη στιγμή, κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, «έχουμε το 44% του ενήλικου πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο. Το γοργόν και χάριν έχει. Πρέπει να πείσουμε και όσους είναι δύσπιστοι ή διστάζουν να εμβολιαστούν. Εκεί στρέφεται όλη μας η προσπάθεια». Σύμμαχο μάλιστα σε αυτήν στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τις επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, ζητώντας «να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα».

Ταυτόχρονα ξορκίζουν κάθε επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση από τυχόν νέα «λουκέτα». «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις και την πανδημία μέσω του εμβολιασμού», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζονται και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κάποιο "ατύχημα" στα δημοσιονομικά της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v