Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσκολη εξίσωση τα προνόμια στους εμβολιασμένους, στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Στις 12:00 ανακοινώνεται η δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Τα κίνητρα που έχουν στόχο να «πιέσουν» τους ανεμβολίαστους πολίτες και το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι επιχειρηματίες. Η ειδική εφαρμογή, οι κλειστοί χώροι, οι Ρομά και οι μετανάστες.

Δύσκολη εξίσωση τα προνόμια στους εμβολιασμένους, στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των προνομίων που θα δοθούν στους εμβολιασμένους στις 12 το μεσημέρι, με φόντο και τον γρίφο που έχει προκύψει με τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού.

Βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κτιστεί το τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το πολύ στις αρχές του φθινοπώρου. Ζητούμενο είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις που θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες και για τον σκοπό αυτό θα ανακοινωθεί μια δέσμη μέτρων, που θα εφαρμοστεί σταδιακά και θα αφορά πρακτικά κίνητρα για όσους ακόμα -για διάφορους λόγους- δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα σύσκεψης με τη συμμετοχή και υπουργών που εμπλέκονται στο θέμα της εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων, η οποία πάντως εν τη γενέσει της παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή της. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκεκριμένες δραστηριότητες οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει. Απεναντίας, εφόσον κάποιος επιχειρηματίας επιλέξει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε ανεμβολίαστους πολίτες, θα υποχρεωθεί να τηρεί τα σημερινά αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν χρήση μάσκας, αποστάσεις και περιορισμούς στη χωρητικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της έμπρακτης παρακίνησης των επιχειρηματιών να συνεργαστούν κατά κύριο λόγο -αν όχι αποκλειστικά- με τους εμβολιασμένους (λαμβάνοντας ως μπόνους τη δυνατότητα μεγάλης πληρότητας στις επιχειρήσεις τους έως και 100%), ερωτήματα παραμένουν με ποιο τρόπο θα βεβαιώνεται στην πράξη ο εμβολιασμός και πώς θα ελέγχεται. Και αυτό την ώρα που ήδη έχουν υπάρξει φωνές αντίδρασης από επιχειρηματίες, που ζητούν να μην είναι αυτοί που θα έχουν τον ρόλο του… αστυνομικού. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ετοιμάζει ειδική εφαρμογή που διατίθεται στον επιχειρηματία, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ψυχαγωγία και άθληση

«Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Όταν όμως στον κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα, θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας, θα έχουμε συνέπειες», σημείωσε.

Το επικρατέστερο σενάριο, που ενδεχομένως να επισημοποιηθεί ακόμα και σήμερα με τις σχετικές ανακοινώσεις, θέλει τους πλήρως εμβολιασμένους να μπορούν να μπαίνουν χωρίς πρόβλημα στους κλειστούς χώρους (και στην εστίαση), καθώς και σε χώρους μαζικής ψυχαγωγίας (π.χ. κινηματογράφους, θέατρα, εκδηλώσεις, συναυλίες) και άθλησης.

Από την άλλη, όπως ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται καμία διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εκπέμψει το μήνυμα «εμβολιασμός και όχι περιορισμός» προς δύο κατευθύνσεις: αφενός, στους εμβολιασμένους πολίτες ότι η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική και επανακτούν τα δικαιώματά τους και αφετέρου, σε όσους το… σκέφτονται, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο για να αποκτήσουν όλες αυτές τις διευκολύνσεις που τώρα δεν έχουν. Ταυτόχρονα, απομακρύνεται η αρχική σκέψη κλήρωσης δώρων για τους νέους, προκειμένου να εμβολιαστούν, ενώ θα επιχειρηθεί και εκστρατεία ενημέρωσης τμημάτων του πληθυσμού που έχουν μείνει πίσω στον εμβολιασμό, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες και πρόσφυγες στα Κέντρα Φιλοξενίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v