Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αποτιμά η Αθήνα το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Τα μηνύματα για μεταναστευτικό, Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκβιασμός Ερντογάν για επιπλέον κονδύλια και το σόου στα Βαρώσια. Το σχόλιο για το ανακοινωθέν της Διάσκεψης της Λιβύης.

Πώς αποτιμά η Αθήνα το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Μπορεί το θέμα της Τουρκίας να μην κυριάρχησε στη Σύνοδο Κορυφής των Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες, για μία ακόμη φορά, να συνέχισαν την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» προς την Άγκυρα, ωστόσο στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υιοθέτηση, όπως λένε, των ελληνικών και κυπριακών αιτημάτων, όπως καταγράφονται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στο κυπριακό, αλλά και στο θέμα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα μηνύματα της Ευρώπης ήταν σαφή προς την Τουρκία.

Παραπέμπουν δε στη φράση των συμπερασμάτων ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει και απορρίπτει κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών για εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς», την ώρα πάντως που η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει για το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας επιπλέον κονδύλια.

Γεγονός είναι βέβαια, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα απόσχει απαρέγκλιτα από την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών και αποδεχτεί την επανεισδοχή ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, το Συμβούλιο χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, που -όπως αναφέρεται- πρέπει να είναι διαρκής, στο πλαίσιο που έθεσε η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου 2021, το οποίο η ελληνική πλευρά μεταφράζει ως ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων.

Υπογραμμίζεται δε το «στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», φράση στην οποία επικεντρώνεται ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Για το Κυπριακό, επαναλαμβάνεται η πάγια ελληνική και κυπριακή θέση περί απόλυτης δέσμευσης για την επίλυσή του, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό, στη σκιά του σόου που ετοιμάζεται να διοργανώσει ο Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, χωρίς -προσώρας τουλάχιστον- να δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει αυτόν τον σχεδιασμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Λιβύης (για την οποία τις προηγούμενες μέρες είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή του λόγω της νέας απουσίας της Ελλάδας), δήλωσε ικανοποιημένος για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη χώρα, η οποία αποτελεί άλλωστε γείτονα της Ελλάδας στη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v