«Το εμβόλιο είναι η μόνη λύση για να προχωρήσουμε με ασφάλεια». Αυτή είναι η διαπίστωση που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση, θέτοντας επί τάπητος όλα τα δεδομένα. Ποια είναι αυτά; Ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα είναι εμφανής, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται διαρκώς, κάτι που επιφέρει και χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο υπάρχει και ένας σημαντικός αστερίσκος: η μετάλλαξη Δέλτα, με τις απρόβλεπτες συνέπειές της.
Ήδη έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιη την πολύ εντονότερη παρουσία της και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει το ενδεχόμενο ισχυρού τέταρτου κύματος από το φθινόπωρο και υπογραμμίζει την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ως του πλέον βέβαιου μέτρου για την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε εβδομάδα που περνάει σε όλες τις χώρες σημαίνει ουσιαστικά εκατομμύρια παραπάνω εμβολιασμούς. Και επειδή ξέρουμε πια ότι η μετάλλαξη Δέλτα απαιτεί διπλή δόση εμβολιασμού για να μπορέσουν οι εμβολιασμένοι να είναι πλήρως προστατευμένοι, ας δούμε και αυτή την όψη του νομίσματος, ότι πίσω από κάθε πρόβλημα μπορεί να κρύβεται τελικά και κάτι καλό», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός:
1. Χαρακτήρισε «πολύ δυσάρεστο, πολύ άδικο, για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει συνολικά ως χώρα, εάν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας, η οποία θα μας οδηγήσει πάλι σε κάποιο πισωγύρισμα», αν και, όπως είπε, δεν εκτιμά ότι αυτό θα γίνει.
2. Υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και έφερε ως παράδειγμα τη… βιασύνη της Πορτογαλίας και της Μ. Βρετανίας: «Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμα της Πορτογαλίας στη Μ. Βρετανία ή της Μ. Βρετανίας στην Πορτογαλία τελικά δεν ωφέλησε τόσο πολύ την Πορτογαλία, καθώς αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα», σημείωσε. Μίλησε δε για νόμισμα με δύο όψεις, τονίζοντας ότι «μπορεί αυτή τη στιγμή να στερούμαστε επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη, είμαστε και πιο προστατευμένοι, διότι η μετάλλαξη αυτή δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε μεγάλη έκταση, ή αν έρθει, θα καθυστερήσει να έρθει».
Τα μέτρα που αίρονται
Πέραν τούτου, η κυβέρνηση, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, συνεχίζει την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει ότι από σήμερα καταργείται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
Επίσης, από την προσεχή Δευτέρα θα ισχύουν:
- Άρση του περιορισμού νυχτερινής κυκλοφορίας.
- Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self-test σε χώρους εργασίας, αλλά και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης (εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
- Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας στα 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα.
- Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών - πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.