Σε υψηλούς τόνους και βάζοντας απέναντι την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές, αναμένεται να κινηθεί η σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα στο οποίο η κυβερνώσα παράταξη δίνει μεγάλη βαρύτητα και, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει. Ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει ότι το νομοσχέδιο «δίνει δύναμη στον εργαζόμενο» και θα κατηγορήσει την αντιπολίτευση -και δη την αξιωματική- ότι έχει εγκλωβιστεί σε μία στείρα άρνηση, λέγοντας διαρκώς «όχι σε όλα».
Όπως έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να ζητήσει τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, με σκοπό να ωθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει μία σειρά διατάξεων με θετικό πρόσημο. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης δεν αποκλείει το σενάριο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία, «για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσει ρυθμίσεις που για τον μέσο πολίτη είναι απολύτως χρήσιμες». Όσον αφορά τους κυβερνητικούς βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου δεν διανοείται ότι θα υπάρξει καμία διαρροή, μολονότι υπάρχουν βουλευτές όπως η Άννα Ευθυμίου που έχει διατυπώσει δημοσίως συγκεκριμένες ενστάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βάλει στην ίδια πλευρά της όχθης τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, ενώ από την άλλη θα ταυτίσει το κόμμα του και την κυβέρνηση με τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού που, όπως θα πει, επιζητά την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην αγορά εργασίας και την άρση αδικιών του παρελθόντος.
Οι διενεργούμενες αλλαγές, υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες έρχονται να υλοποιηθούν ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση της κοινωνίας μετά την πανδημία. Θα επισημάνει πως με τα νέα δεδομένα στηρίζεται περισσότερο από πριν η οικογένεια και εναρμονίζονται η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, καθώς και η ισότητα των φύλων στην εργασία.
«Εργατοπατερικά κόμματα»
Στο στόχαστρό του θα βρεθούν εκ νέου οι συνδικαλιστές, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στην αντίδραση ιδίως της ΑΔΕΔΥ που κήρυξε απεργία, ενώ το νομοσχέδιο, όπως θα πει, δεν αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «φαίνεται ήδη ξεκάθαρα ότι η πραγματική αιτία για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών σχετίζεται με τα προνόμιά τους που κόβονται, ενώ αποδεικνύεται πως, σε αντίθεση με τα εργατοπατερικά κόμματα της Αριστεράς, εμείς πιστεύουμε ότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να υπηρετούν τους εργαζόμενους κι όχι οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα».
Με χθεσινή ανάρτησή του, εξάλλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος εστίασε σε 20 «φιλεργατικές» -όπως τις χαρακτήρισε- πολιτικές που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο. Όπως επισήμανε, «η μεταρρύθμιση που προωθείται όχι μόνο προστατεύει υφιστάμενα δικαιώματα, αλλά τα διευρύνει, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει με προοδευτικό τρόπο νέες μορφές εργασίας, όπως η τηλεργασία και η εργασία μέσω πλατφόρμας».
Η κυβερνητική πρόταση, λένε στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, «προστατεύει τους εργαζόμενους, ενισχύει τα δικαιώματά τους, αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας και διορθώνει αδικίες του παρελθόντος».
Όσο για τις διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, παραπέμπουν σε πρόσφατη τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη: «Με τσιτάτα και συνθήματα προηγούμενων εποχών δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι προοπτικές της νέας γενιάς, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία».