Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμό έχει προκαλέσει σε κυβέρνηση και επιστήμονες η μέχρι τώρα πορεία της επιχείρησης μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στη χώρα. Από τη μία, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι καθημερινά γίνονται πλέον περίπου 100.000 εμβολιασμοί, ενώ έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων δόσεων. Από την άλλη, σιγά σιγά περνάμε στο πιο δύσκολο κομμάτι, που σχετίζεται με τους απρόθυμους ή έστω σκεπτικούς όσον αφορά τον εμβολιασμό πολίτες, οι οποίοι αποδεικνύονται αρκετοί, σε σημείο που να κινδυνεύει να μην επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος του τείχους της ανοσίας.
Ακόμα πάντως, δεδομένου ότι δεν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα όλων των διαθέσιμων εμβολίων για όλες τις ηλικίες, ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει ενώ μεγάλη ελπίδα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι να φτάσουμε σε ένα ποσοστό 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20-39 ετών. Εάν επιτευχθεί αυτό, θα έχει εξασφαλιστεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας και θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο, κάτι που προσώρας δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Σήμερα ενδεχομένως να ανακοινωθεί η ελεύθερη επιλογή όλων των εμβολίων για τους πολίτες ηλικίας 25-29 ετών, ενώ έτοιμος προς ανακοίνωση είναι και ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, για όσους αδυνατούν να μετακινηθούν από τις οικίες τους.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» αφορά κάποιες ηλικιακές ομάδες που ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί, όσο αναμενόταν, καθώς και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου η προσέλευση για εμβολιασμούς είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Φλώρινα, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τις Σέρρες και τη Δράμα, αλλά και σε 14 άλλες Περιφερειακές Ενότητες, που οι σχετικοί δείκτες είναι χαμηλοί.
Στον δημόσιο διάλογο
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, στην Κυβέρνηση και στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει ήδη συζητηθεί η πρόταση εντός του καλοκαιριού να ληφθούν αποφάσεις για «προνόμια» των εμβολιασμένων. Το έχει αφήσει ανοιχτό η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας το έθεσε στον δημόσιο διάλογο. Όπως είπε, «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, προκειμένου να είναι ένα σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».
Συγκεκριμένα, ανέφερε, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους όπως μεγαλύτερης ελευθερίας κίνησης εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.
Τέτοιοι θα μπορούσαν να αφορούν την εστίαση, δηλαδή εστιατόρια και καφέ, ενώ υπό εξέταση φέρεται να είναι η άρση των υποχρεωτικών self-tests και των περιορισμών στα ταξίδια μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι όποιοι συνταγματικοί περιορισμοί τίθενται, με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι η σχετική απόφαση, εφόσον υπάρξει, θα έχει λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους, ανάμεσα στις οποίες και η νομιμότητά της.
Αντιδράσεις, στο μεταξύ, έχει προκαλέσει δημοσίευμα της ιστοσελίδας documento, με φωτογραφίες από τη συμμετοχή του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Κέλλα σε γλέντι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική καυστική ανακοίνωση, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγνώρισε την παρουσία του στο γλέντι: «Ανθρώπινη στιγμή, σε ΣΠΙΤΙ αδερφικού μου φίλου, που βάπτιζε την εγγονή του. Συγγνώμη, αλλά υπάρχουν και αυτές οι στιγμές», σημείωσε.