Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση συναγερμού για προκλήσεις από Τσαβούσογλου

Η «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Αποκλιμάκωση της έντασης με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, το μήνυμα της Κυβέρνησης. Τα επτά αιτήματα της Άγκυρας και η αντίδραση των Πομάκων.

Κατάσταση συναγερμού για προκλήσεις από Τσαβούσογλου

Με «μικρό καλάθι», διάθεση προσέγγισης, αλλά και ετοιμότητα να απαντήσει σε τυχόν προκλήσεις, υποδέχεται η κυβέρνηση τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου σήμερα στη χώρα μας.

Αρχικά στη Θράκη, στο πλαίσιο ιδιωτικής -όπως ονομάστηκε- επίσκεψης και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Δένδια, ο κ. Τσαβούσογλου έχει ενδιαφέρον πώς θα απαντήσει στην πρόσφατη δυναμική παρουσία του Έλληνα ομολόγου του στην Άγκυρα, με τις πρώτες, πάντως, τροχιοδεικτικές βολές να τις εκτοξεύει μέσω της σημερινής συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής».

«Η Ελλάδα αν μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση», δηλώνει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και υπογραμμίζει την… αποφασιστικότητα της χώρας του «να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων».

Στο σκηνικό των προκλήσεων περιλαμβάνονται επίσης οι χθεσινές 51 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά, καθώς και η είδηση ότι η Άγκυρα βγάζει από σήμερα και για δέκα μέρες στο Ικάριο Πέλαγος ερευνητικό της πλοίο. Κινήσεις που μόνο θετικά δεν εκλαμβάνονται από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά τις προσδοκίες της για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού.

«Βούλησή μας είναι να γίνει ένα βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης με οδηγό πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου αλλά το αν θα συμβεί αυτό, εξαρτάται από την τουρκική πλευρά», αναφέρουν στο Euro2day.gr διπλωματικές πηγές.

Το τρίπτυχο για την ουσιαστική προσέγγιση με την Τουρκία έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα. «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως μόνο συνετά βήματα της ίδιας της Άγκυρας θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα.

Ο κ. Τσαβούσογλου, όπως όλα δείχνουν, έρχεται για να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα αιτήματα της Άγκυρας, με την εφημερίδα Sabah να τα προσδιορίζει σε επτά: ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υφαλοκρηπίδα, αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις, ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη και την πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.

Μία διαφορά

Η Αθήνα, σημειώνουν στην Κυβέρνηση, έχει μία μόνο διαφορά με Τουρκία, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, επιδιώκει σταθερά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την απέναντι πλευρά και εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Για την εκεί επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τούρκος αξιωματούχος επισκέπτεται τη Θράκη, το είχε πράξει και ο Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, πάντως, επανειλημμένα έχει αναφερθεί σε «τουρκική» μειονότητα και σήμερα θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το τουρκικό προξενείο και το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο Κομοτηνής, την ώρα που οι Έλληνες Πομάκοι αντιδρούν στην επίσκεψη και διαμηνύουν ότι θα τον αντιμετωπίσουν ως «ανεπιθύμητο».

«Εμάς τους Πομάκους μας αποκαλεί Τούρκους, ενώ δεν είμαστε Τούρκοι, είμαστε Πομάκοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη διαδικτυακή συνομιλία του με το προσωπικό και τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου του μειονοτικού χωριού Πάχνη στην Ξάνθη, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί σε «Πομακοχώρια» και «Ελληνόπουλα», λέξεις που προκάλεσαν τη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «άρνηση της Ελλάδας στην αναγνώριση τουρκικής εθνικής ταυτότητα των ομοεθνών της περιοχής».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας γίνεται λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου πιθανολογείται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την περσινή κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v