Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Να αποτραβήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις κακές συνήθειες

Τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, παρά την πανδημία, δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω, υποστηρίζει. Οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Μητσοτάκης: Να αποτραβήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις κακές συνήθειες

Αισιόδοξος ότι «μπορούμε να αποτραβήξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τις κακές του συνήθειες, κάτι που θα ήταν καλό και για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με τίτλο «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «βιώσαμε την άνοδο και την κατάρρευση ενός λαϊκιστικού κόμματος. Πλέον έχουμε επανέλθει στον δρόμο της ευμάρειας και είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες έχουν αντλήσει σημαντικά διδάγματα». Υπενθύμισε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και εκτίμησε πως κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν είχαμε καν το δικαίωμα να υπάρχουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία «στο τέλος της ημέρας να επιστρέψουμε σε ένα σύστημα με δύο κόμματα, τα οποία ομοιάζουν κατά τον τρόπο που ίσχυε στο παρελθόν, δηλαδή να εγκαταλειφθούν κάποια πιο ριζοσπαστικά στοιχεία… Θα αισθανόμουν πιο άνετα αν στον ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπαν το κομμάτι της πιο ριζοσπαστικής πλευράς τους, ωστόσο πρέπει να τους φερόμαστε με τον σεβασμό που τους αρμόζει, λόγω και του 32% που έλαβαν στις εκλογές. Πριν, κατά την προεκλογική περίοδο, τους αγνοούσαμε εντελώς, μιλούσα για δικό μου όραμα, για την Ελλάδα και αυτός είναι ο τρόπος που χειρίζομαι τα πράγματα δημοσίως».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος επειδή «τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου, παρά την πανδημία, δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω. Τηρήσαμε τη συνταγματική μας παράδοση με κάθε τρόπο, προστατεύσαμε και διασφαλίσαμε αυτή την κληρονομιά, παρά τα εξαιρετικά μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε σε μια εξαιρετική συνθήκη και τα οποία θα αρθούν μόλις πάψουμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ως δημοκρατία όμως, σημείωσε, «αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να υλοποιούμε αποτελεσματικές πολιτικές εν καιρώ κρίσης και αυτό, σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο για τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

«Προς το Κέντρο»

Για πρώτη φορά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, με τρόπο τόσο εξατομικευμένο όσο και ψηφιακό».

Αναφορικά με τη Νέα Δημοκρατία, επεσήμανε ότι «όταν αλλάξαμε και μετασχηματιστήκαμε ως κόμμα, ήμασταν μέρος του κατεστημένου. Προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε φραγμούς, να αποσαφηνίσουμε το γεγονός ότι η θεσμική πραγματικότητα που είχε οδηγήσει στην κρίση της Ελλάδας έπρεπε να καταπολεμηθεί από ένα από τα βασικά πολιτικά κόμματα στον δρόμο προς τις εκλογές. Αυτό που κάναμε, ήταν να κινηθούμε περισσότερο προς το Κέντρο, ενώ ταυτόχρονα, όχι ως Νέα Δημοκρατία αλλά ως Δημοκρατία, αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα και όχι πολιτικό κόμμα».

Από την προ ετών έκρηξη του διπολικού συστήματος, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «επέζησε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Οι τεκτονικές πλάκες της πολιτικής ήδη έχουν κινηθεί. Ο λόγος είναι η οικονομική δυσαρέσκεια και οι πολιτιστικές διαχωριστικές γραμμές που είναι ιδιαίτερα έντονες. Εμείς θα παραμείνουμε μια βασική πολιτική δύναμη και γνωρίζουμε ότι, επειδή απευθυνόμαστε και στη νέα γενιά, πρέπει να αγκαλιάσουμε και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή. Τομείς που τα κεντροδεξιά κόμματα μπορούν να τους αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Το αφήγημα των αριστερών κομμάτων δεν βασίζεται στην προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης όπως εμείς τη βλέπουμε».

Η συμμετοχή στην πολιτική, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, «έχει γίνει τόσο δύσκολη λόγω του φόβου ακύρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Αναγνωρίζουμε τη σημασία των social media, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε υπέρ το δέον προσοχή στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v