Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ALCO για το ΟΡΕΝ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δεν αιφνιδίασαν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς λίγο-πολύ αποτυπώνουν την εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση για μια σειρά σημαντικών δεικτών, άλλων θετικών και άλλων αρνητικών. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν, είναι χρήσιμα όσον αφορά τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος, πού το… καράβι πάει καλά και πού χρειάζεται αλλαγή πορείας.
Στα θετικά, κατ’ αρχάς, πέραν της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (37,2% η ΝΔ έναντι 24%) περιλαμβάνονται κατά βάση η πορεία των εμβολιασμών (το 67% δηλώνει ικανοποιημένο έναντι 25% που απαντά αρνητικά), η οικονομία (το 38% εμπιστεύεται τη ΝΔ και το 21% τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και σε προσωπικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών (41% έναντι 23%).
Από την άλλη, δύσπιστοι εμφανίζονται οι πολίτες για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την πανδημία (53% τα κρίνουν αρνητικά και το 40% θετικά), για την ασφάλεια (67% αισθάνονται λίγο ή καθόλου ασφαλείς, ενώ ευχαριστημένο είναι το 31%), καθώς και για τα εργασιακά, αφού το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί δυσμενείς τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους και μόνο το 25% τις χαρακτηρίζει ευνοϊκές.
Είναι τρεις τομείς που απασχολούν διαρκώς το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο αναζητά την πιο πειστική επιχειρηματολογία για τον δημόσιο διάλογο και τις πολιτικές με τις οποίες θα καταφέρει να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα.
Διαχειρίσιμα σε επικοινωνιακό επίπεδο εκτιμάται πως είναι για την κυβέρνηση τα μέτρα για την πανδημία, δεδομένου ότι εκτός απροόπτου αυτά σιγά σιγά αποτελούν παρελθόν και σύντομα -κατά το Μέγαρο Μαξίμου- η βαρύτητα της αξιολόγησής τους από τους πολίτες θα είναι μικρότερη και «επισκιασμένη» από το επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Υψηλός δείκτης
Στο ζήτημα της ασφάλειας, η αίσθηση που υπάρχει στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η αρνητική εικόνα πρόκειται για συγκυριακά υψηλό δείκτη, καθώς πολλοί από τους ερωτηθέντες πολίτες φέρονται επηρεασμένοι από πρόσφατα περιστατικά, όπως η δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας, διαμηνύουν στην κυβέρνηση, δεν είναι σημερινό και φέρουν ως παράδειγμα τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, οι ανθρωποκτονίες στη χώρα ήταν 93 το 2015, 95 το 2018 και 73 το 2020, με τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. στη συγκεκριμένη κατηγορία από 15η που ήταν ως το 2018, σήμερα να βρίσκεται στη 18η. Όπως και να ’χει πάντως, η ασφάλεια του πολίτη ήταν μια από τις «σημαίες» με τις οποίες εξελέγη η Νέα Δημοκρατία και θα πρέπει να μην αμφισβητηθεί επ’ ουδενί.
Εξίσου ή και ακόμα πιο σοβαρή δείχνει η αμφισβήτηση της κυβέρνησης από τους πολίτες όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο. Πριν καν αυτό έρθει στη Βουλή, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες το κρίνουν αρνητικά, προκαλώντας εκ των προτέρων έναν έντονο «πονοκέφαλο» για το πρωθυπουργικό επιτελείο σχετικά με τη διαχείρισή του. Σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα έχουν τεθεί σε «πολεμική» ετοιμότητα και η πολυπόθητη -σταδιακή έστω- επιστροφή στην κανονικότητα, σε μετά πανδημίας ρυθμούς, δεν θα είναι ανώδυνη για την κυβερνώσα παράταξη. Και μπορεί το υπουργείο Εργασίας να διατείνεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες, όμως ο δρόμος μέχρι να πειστούν οι πολίτες δείχνει -κατά τις δημοσκοπήσεις- δύσβατος.