Στις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. είναι στραμμένα το επόμενο διήμερο τα κυβερνητικά βλέμματα, καθώς θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά από καίρια ζητήματα, προεξάρχοντος αυτού της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα των εμβολιασμών και το «πράσινο πιστοποιητικό», στο οποίο επενδύει πολλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμα οριστική συμφωνία δεν έχει υπάρξει, καθώς κάποιοι ηγέτες ζητούν τα κράτη να διατηρήσουν το δικαίωμα επιβολής καραντίνας στους επισκέπτες τους από χώρες που παρουσιάζουν έξαρση του ιού, έστω και αν διαθέτουν το πιστοποιητικό.
Είναι κάτι που ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου, κάτι που προσδοκά η κυβέρνηση ενόψει της τουριστικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Μάλιστα, από τη στιγμή που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ηγετών, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά, διατηρώντας το ψηλά στην κυβερνητική ρητορική.
Η σημασία της συμφωνίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου της Ε.Ε. και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι διπλή: από τη μία, ο τουρισμός «έχει κάθε λόγο να βλέπει τα πράγματα με μεγαλύτερη αισιοδοξία», παράλληλα, όμως, όπως σημειώνουν, «πρόκειται και για μία μεγάλη πολιτική δικαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αποτελεί δική του πρόταση. Μια πρόταση με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ε.Ε. και -κατ’ επέκταση- την ενίσχυση του τουρισμού, που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τη χώρα μας».
Αυτή η πρόταση, κατά τις ίδιες πηγές, «υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας», ενώ σε κάθε ευκαιρία θα αναφέρονται στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγκαλούν πως κατά το πρόσφατο παρελθόν «είχε προσπαθήσει να αμφισβητήσει και να υπονομεύσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια».
Έμφαση το πρωθυπουργικό επιτελείο δίνει σε τρεις ημερομηνίες, τις οποίες συσχετίζει με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
- Στις 22 Ιανουαρίου, όταν -όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση- «ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, πανηγύριζε υποστηρίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε "την καταφανώς προβληματική" πρόταση Μητσοτάκη και πως "το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας"».
- Στις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «καταδικασμένη να αποτύχει».
- Στις 18 Μαρτίου, σημειώνουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στον απόηχο της ανακοίνωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι υιοθετείται η πρόταση του πρωθυπουργού, «ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι "πρόκειται για ανοησία"».
«Ρόλους Κασσάνδρας»
Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, «σε ρόλους Κασσάνδρας ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλειαν υιοθέτηση της πρότασης, πανηγύριζαν όταν νόμιζαν πως δεν θα προχωρήσει και λοιδορούσαν την ιδέα, -μιλώντας για "ανοησία", "επιπολαιότητα και πολιτική ανικανότητα"-, παρόλο που ήξεραν τα πολλαπλά θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Αλλά φαίνεται είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ως έκτακτο θέμα στη Σύνοδο θα συζητηθεί και αυτό του αεροσκάφους της Ryanair, που αναγκάστηκε από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να προσγειωθεί στο Μινσκ. Στην Ε.Ε. επικρατεί εκνευρισμός, ήδη κάποιοι μιλούν για ποινές σε βάρος της χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ δριμεία ήταν και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέσω ανάρτησής του στο Twitter, o πρωθυπουργός σημείωσε πως «η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος, είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».