Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να μη συμμετάσχει στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την «παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης» πυροδοτεί ένταση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται για τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της Βουλής, μιλά για κοινοβουλευτικό «lockdown» και απέχει από όλες τις ψηφοφορίες.
Κάτι ανάλογο έπραξε χθες, που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, στην οποία όμως δεν συμμετείχε. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΚΚΕ να αποχωρούν επίσης.
Στο θέμα επανήλθε σήμερα εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη να σημειώνει, «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ’ αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο». Όπως ανέφερε, «δεν μπορεί, κ. Πρόεδρε, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών της ελληνικής κοινωνίας επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, το μόνο που να λειτουργεί λειψά, ακρωτηριασμένα, να είναι το ελληνικό κοινοβούλιο. Το ελληνικό κοινοβούλιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ελπίζω να μη συσχετίζονται αυτά τα δύο. Ο ναός της δημοκρατίας και ο χώρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών».
Συνέχισε λέγοντας, «μπορεί να υπάρξει λειτουργία του κοινοβουλίου χωρίς τους βουλευτές; Εδώ συζητάμε εάν στα νυχτερινά κέντρα θα επανέλθουν τα μπουζούκια. Οι βουλευτές δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αυτό το συνταγματικό τους δικαίωμα, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη δια ζώσης παρουσία, την ανταλλαγή απόψεων; Ποια είναι η σκοπιμότητα τελικά; Μήπως η σκοπιμότητα είναι να αποκρυφτεί με αυτό τον τρόπο, βλέποντας την πανδημία ως μια ευκαιρία, ο αντικοινωνικός χαρακτήρας μιας σειράς κρίσιμων νομοθετημάτων που ανατρέπουν κατακτήσεις δεκαετιών; Μήπως, τελικά, υπάρχει και μια άλλη σκοπιμότητα, αυτή που είδαμε να αποτυπώνεται στη χθεσινή ψηφοφορία, να μπορέσετε να “κουκουλώσετε”, να διευθετήσετε διαφορετικές φωνές στο κόμμα σας; Αναφέρομαι στην κυβέρνηση και στους συναδέλφους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Αυτός ο οποίος προτείνει ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να συμμετέχει. Δηλαδή προτείνει για να ψηφίσουν οι άλλοι; Αυτό είναι ενάντια στον κανονισμό της Βουλής». Μιλώντας στην Ολομέλεια έθεσε το ερώτημα «γιατί χθες το προεδρείο δέχθηκε αυτή την αντίθετη από τον κανονισμό διαδικασία;» και είπε πως θα τεθεί θέμα κανονισμού της Βουλής την επόμενη φορά που θα γίνει αυτό.
ΝΔ για λειτουργία Βουλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «χάσει τη μπάλα»
Κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για «μετέωρα κοινοβουλευτικά βήματα» ασκούν πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που μιλούν για «βέρτιγκο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδράσει εντόνως στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες.
Όπως σημειώνουν κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας «το βέβαιο είναι ότι μια σειρά από γεγονότα καταδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την μπάλα:». Ειδικότερα αναφέρουν πως «ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε στη Βουλή ότι το κόμμα του θα σπάσει τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό και ότι το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχεται στην Ολομέλεια. Ζητά δηλαδή να παραβιαστούν τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους, αν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες διεξάγονται άψογα, χωρίς περιορισμούς».
Προσθέτουν πως ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας παρουσίασε έγγραφο της υγειονομικής υπηρεσίας , η οποία προτείνει «ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην Ολομέλεια να μείνει ο ίδιος επί του παρόντος και να επανεκτιμηθεί σε μία ή το πολύ δύο εβδομάδες το ενδεχόμενο τροποποίησής του με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα».
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές της πλειοψηφίας «λίγο αργότερα η Ολγα Γεροβασίλη (η οποία έχει και την ιατρική ιδιότητα) στη διάσκεψη των Προέδρων, προσπάθησε να «τα μαζέψει» σημειώνοντας ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορούσε ταυτόχρονη παρουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πέραν του υγειονομικού πρωτοκόλλου, αλλά τη δυνατότητα να μιλούν, όσοι το επιθυμούν, με φυσική παρουσία. Ούτε αυτό το επιχείρημα όμως είναι πειστικό». Ενδεικτικά σημειώνουν πως στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια πήραν το λόγο 73 ομιλητές, 6 εισηγητές, 6 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 5 αρχηγοί. Επιπροσθέτως, το τελευταίο τετράμηνο - εν μέσω πανδημίας - έχουν πάρει τον λόγο σε 24 νομοσχέδια περισσότεροι από 1.230 ομιλητές, δηλαδή κατά μέσο όρο 51 βουλευτές ανά νομοσχέδιο.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ όμως συνεχίζει να ακολουθεί μια ρηχή και ανεύθυνη στάση, πρωτοφανή για τα δεδομένα του κοινοβουλίου με αποκορύφωμα την αποχώρησή του από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ο ίδιος ζήτησε. Πρόκειται για απόφαση που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του: Το μπάχαλο και τη δημιουργία τεχνητής έντασης». Όσον αφορά στη διαδικασία αναφέρουν ότι το προεδρείο έκανε αποδεκτή τη λίστα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο περισσότερους βουλευτές για φυσική ομιλία από τον αριθμό που δικαιούται.
Καταλήγοντας οι «γαλάζιες» πηγές τονίζουν πως πως «είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν το παραμικρό παράδειγμα στους πολίτες αλλά αντιθέτως φλερτάρουν και συντάσσονται με τις πιο ανεύθυνες τάσεις της. Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημία ανοίγοντας τον τουρισμό και την οικονομία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει στα ζάρια παίζοντας με τους θεσμούς, στην καρδιά της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο».