Στον δρόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που χάραξαν οι… ΕΜΑΚ και τον οποίο θα ακολουθήσουν πιθανότατα και οι υγειονομικοί το φθινόπωρο, ετοιμάζονται να βαδίσουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού των προσώπων τα οποία θα κληθούν να κάνουν το εμβόλιο υποχρεωτικά βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση και αφορά αυτούς που υπηρετούν σε πολύ κρίσιμα πόστα για τη δημόσια υγεία. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αφού βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προσμετρηθούν όλες οι παράμετροι, ωστόσο είναι κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν.
Πολλά προφανώς θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της πανδημίας, ενώ θα έχει μελετηθεί εκτενώς και η συνταγματική δυνατότητα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Παράλληλα, θα έχει ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των πολιτών που συνειδητά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Κάτι που σημαίνει πως η κορύφωση της συγκεκριμένης συζήτησης θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, αφού έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες του συστήματος για όλες τις ηλικιακές ομάδες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες.
Αντίστοιχο, άλλωστε, είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης κα για τα προνόμια των εμβολιασμένων, με την εκπρόσωπό της Αριστοτελία Πελώνη να το αφήνει ανοιχτό, αφού πρώτα αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια όλες οι ηλικίες.
Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνοιξε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Έτσι, στο ερώτημα για το αν υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, όπως έγινε στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψή μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Υψηλής ετοιμότητας
Όσον αφορά τις ΕΜΑΚ, όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση, είναι ομάδες πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Επίσης, συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Κάθε στέλεχός του, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, «είναι πολύτιμο. Κάθε απουσία μπορεί να στοιχίσει. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις μονάδες αυτές».
Πλέον θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό. Για επιχειρησιακούς λόγους, όπως έγινε γνωστό, «όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μεταφερθούν σε άλλες, μη επιχειρησιακές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και θα αντικατασταθούν από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί». Αναφορικά με τη συνταγματικότητα του μέτρου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «είναι απολύτως σύμφωνη με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας».
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση. Χθες ξεπεράστηκαν οι 4.610.000 εμβολιασμοί, ενώ 1,7 εκατομμύριο πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αύριο Παρασκευή αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση θα ξεπεράσουν τα 3.000.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.