Ικανοποιημένοι δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την εξέλιξη του ανοίγματος της κοινωνίας και των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων και την ανταπόκριση των πολιτών. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι, δεδομένου πως η πανδημία δεν έχει παρέλθει ακόμα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τηρεί τα μέτρα προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, κάτι που αποτυπώνεται και στο μειωμένο κατά τις τελευταίες μέρες επιδημιολογικό φορτίο. Χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε στους 656 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στις 287, αριθμοί ενθαρρυντικοί για τη συνέχεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Βασικός στόχος, λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο, είναι η ταχύτερη και ασφαλέστερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα, που θα επιτευχθεί με κύρια όπλα, πέρα από τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, το τείχος ανοσίας που συστηματικά χτίζεται μέσω των εμβολιασμών και τα προληπτικά τεστ.
Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 4.400.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι σχεδόν 1.600.000 ολοκληρωμένοι και οι 2.820.000 με τουλάχιστον μία δόση. Πλέον, καθημερινά γίνονται περισσότεροι από 100.000 εμβολιασμοί και στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού των ηλικιακών ομάδων 30-44 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Παράλληλα, εντός του Ιουνίου -εφόσον επιβεβαιωθούν από τις εταιρείες οι προγραμματισμένες παραδόσεις εμβολίων- εκτιμάται ότι θα ανοίξουν και οι πλατφόρμες εμβολιασμού για τις ηλικίες 25-29 και 18-24.
Οι εμβολιασμοί είναι το πλέον σίγουρο μέσο, λένε στην κυβέρνηση, για τη σταδιακή επαναφορά στις προ πανδημίας συνθήκες ζωής και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο της ρητορικής και επιχειρηματολογίας των παροικούντων το Μέγαρο Μαξίμου και των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης.
Ζητούμενη ανάκαμψη
Ταυτόχρονα, θετικά διαβάζουν τα μηνύματα για τις προοπτικές της οικονομίας, μετά την πολύ μεγάλη ύφεση της περσινής χρονιάς και τη ζητούμενη ανάκαμψη. Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, ότι «η Ελλάδα ίσως να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα σημειώσει την ισχυρότερη ανάπτυξη το επόμενος έτος». Δηλώσεις, που σύμφωνα με την ίδια πηγή, «επιβεβαιώνουν την αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίζεται την πανδημία, τις οικονομικές συνέπειές της και σχεδιάζει την επόμενη μέρα».
Η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη, ενώ κομβικό βλέπει τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ακόμα πιο έντονα από εδώ και πέρα.
Ταυτόχρονα, επικαλείται την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει για την Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022.
Την ίδια ώρα, πάντως, η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από την… εντατική γίνεται σταδιακά και μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία των πάντων, θα συνεχιστεί η στήριξη συγκεκριμένων κλάδων και κωδικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε χθες «γενναία στήριξη» των επιχειρήσεων του τουρισμού. Όπως είπε, έχει ήδη σταλεί το σχετικό σχέδιο της υπουργικής απόφασης στις Βρυξέλλες και μόλις ληφθεί το πρώτο πράσινο φως, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.