Το οικονομικό φόρουμ των Δελφών αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ηγέτες χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου, με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού. Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην τουριστική αγορά των Βαλκανίων, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τους πολίτες των γειτονικών μας χωρών, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Πρώτο ρόλο στη συγκεκριμένη προσπάθεια διαδραματίζει η Βόρεια Ελλάδα, στην οποία οι Βαλκάνιοι έχουν οδική πρόσβαση και ο κ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα… εξυπηρέτησης για να τους δελεάσει. «Έχουμε διευκολύνει τις βαλκανικές χώρες, ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να υποστούν τη διαδικασία της καραντίνας, από τη στιγμή που θα προσκομίσουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνου», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Αυτό επανέλαβε εμφατικά και στους τρεις Βαλκάνιους ηγέτες που υποδέχθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić, τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να τονίσει και στον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić, τον οποίο θα δει σήμερα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τις συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, στην τελική ευθεία για την έξοδο από την πανδημία, ως τις πλέον κατάλληλες για να ενισχύσει η Ελλάδα τη θέση της στον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής και να συνάψει επωφελείς οικονομικές συμφωνίες με τις άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα τετ α τετ που είχε με τους τρεις ηγέτες, επικεντρώθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας, με έμφαση στην οικονομία, την ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα.
Μνημόνια συνεργασίας
Ειδικά με τον Zoran Zaev πάντως, εκ των πραγμάτων συζητήθηκε και το άβολο για την κυβέρνηση θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρους της ενταξιακής διαδικασίας. Πάντως, τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ακόμα δεν έχουν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και μάλλον πάνε γι’ αργότερα.
«Οι συμφωνίες θα έρθουν προς κύρωση σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις κοινοβουλευτικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αιτιολογώντας αυτή την καθυστέρηση, αν και είναι σαφές ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία, προερχόμενες κυρίως από τον Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές γύρω από αυτόν. Ο ίδιος άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά, δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» ανέφερε, βάζοντας νέα σπαζοκεφαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επισήμως η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι διαδικαστικό και τυπικό το ζήτημα, από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Εξάλλου, λένε κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει εξαρχής ότι, εάν ψηφιστεί η συμφωνία, μετά δεν θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί. Όπως και να ’χει, το μόνο που δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή, μέσα σε όλα τα άλλα, ο πρωθυπουργός είναι οι εσωτερικές αναταράξεις, σε πολύ υψηλό μάλιστα επίπεδο.