Στην τελική ευθεία για την πλήρη άρση των περιορισμών μπαίνουν κοινωνία και οικονομία, μολονότι η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου εξακολουθεί να γίνεται… βασανιστικά αργά. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- που δείχνουν έντονα προβληματισμένοι από τους αριθμούς, αλλά και από τις συμπεριφορές της «απόλυτης χαλαρότητας», όπως λένε, που διαπιστώνουν, προειδοποιώντας ότι «ο ιός παραμένει εδώ και καιροφυλακτεί».
Παρ' όλα αυτά, η απόφαση για νέα σημαντικά βήματα χαλάρωσης θεωρείται δεδομένη και θα επισημοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, με φόντο το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στο τέλος της εβδομάδας. Η βούληση της κυβέρνησης -και ζητά από τους ειδικούς να δώσουν το πράσινο φως- είναι τότε, μαζί και με την άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, να μπουν «τίτλοι τέλους» στα ειδικά sms, τόσο στο 13033 όσο και στο 13032 για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Αυτό ταυτόχρονα θα σημάνει το τέλος στις αγορές στο λιανεμπόριο με click away και click in shop, ενώ πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μία ώρα η απαγόρευση μετακινήσεων και από τις 11:00 μ.μ. να ισχύει πλέον τα μεσάνυχτα. Αντίστοιχη χρονική παράταση προφανώς θα πάρει και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, που σήμερα κλείνουν στις 10:45 μ.μ.
Από εκεί και πέρα, στις 14 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα μουσεία και στις 17 Μαΐου οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ωδεία και επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.
Ακολούθως, στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75% και μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους-, με ποσοστό πληρότητας 50%.
Μαζικός εμβολιασμός
Αναφορικά με τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό που προωθείται για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο αποδεικνύει ότι τη στιγμή που θα ταξιδεύουν, δεν νοσούν. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και ασφαλώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».
Σύμμαχος για την επιθυμητή επιστροφή στην κανονικότητα θεωρείται ο μαζικός εμβολιασμός. Πλέον, εμβολιάζονται πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών είναι 3.640.000 και, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, «μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού». Περί τα τέλη Μαΐου μάλιστα θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς, για να υπάρξει η δυνατότητα σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμών τον Ιούνιο.
Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca, στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το συγκεκριμένο εμβόλιο «είναι εξαιρετικά ασφαλές, όπως και τα υπόλοιπα που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ. Ο λόγος που η Ε.Ε. δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες δεν σχετίζεται με την ασφάλειά του, αλλά με το γεγονός ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων».