Φουντώνουν οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ

Άνοιξε η συζήτηση για τις «πράσινες» κάλπες και την διαδικασία εκλογής προέδρου στο κόμμα. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο, η στρατηγική των... μονομάχων και ο κίνδυνος εσωστρέφειας.

Φουντώνουν οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ

Για τη... μητέρα των μαχών ετοιμάζονται στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τον χρόνο, αλλά και τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Στελέχη πρώτης γραμμής παίρνουν θέσεις, ενώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Αδιαμφισβήτητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία βασικό θέμα συζήτησης είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό πως επίδοξοι διεκδικητές της προεδρίας οργανώνονται, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προσφυγή στις... πράσινες κάλπες.

Η πορεία προς την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία θα αποκρυσταλλωθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Εκεί θα κλειδώσουν οριστικά ο χρόνος εκλογής νέου προέδρου, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία.

Υποψήφια θα είναι εκ νέου η Φώφη Γεννηματά, η οποία εστιάζει στην ανάγκη αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τονίζει πως δεν πρέπει το κόμμα να εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας. Μάλιστα στέλνει μηνύματα πως δεν μπορεί να ξοδεύεται η πολιτική ενέργεια σε «πασαρέλα προαναγγελιών υποψηφιοτήτων», καθώς οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές αρκεί να μην βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη θετική προοπτική του κόμματος.

H πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, μιλώντας για έναν «γαλάζιο» ΣΥΡΙΖΑ που ξεπροβάλλει, ενώ εστιάζει σε τρία θέματα πρώτης γραμμής: σε υγεία, οικονομία και εξωτερική πολιτική. Παράλληλα δεν περνούν απαρατήρητες οι αναφορές στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, καθώς το μήνυμα είναι πως δεν θα γίνει το Κίνημα Αλλαγής «θλιβερό δεκανίκι σε κατ’ όνομα συγκυβερνήσεις».

Στην εκλογική «μάχη» θα ριχθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος (που απευθύνεται κυρίως σε ένα ακροατήριο με έντονα αντί - ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά), που έχει ήδη παρουσιάσει μια πλατφόρμα θέσεων. Επίσης «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, που διαθέτει σημαντικά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Πιθανή θεωρείται μια υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει σχετική απόφαση και ο Χάρης Καστανίδης (εκφράζοντας ένα κοινό που επιθυμεί σαφείς αποστάσεις από τη Ν.Δ.).

Δύο είναι τα «δύσκολα» θέματα, που μπορεί να οδηγήσουν το Κίνημα Αλλαγής σε έναν κύκλο εσωστρέφειας: ο χρόνος και ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας. Στελέχη που είναι κοντά στον Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη επιθυμούν επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ το πιθανότερο είναι η συμβιβαστική φόρμουλα να προβλέπει κάλπες το Νοέμβριο.

Να σημειωθεί ότι το καταστατικό προβλέπει ότι η θητεία του εκάστοτε προέδρου είναι τετραετής (υπενθυμίζεται ότι η Φώφη Γεννηματά είχε εκλεγεί Νοέμβριο του 2017). Την ίδια στιγμή όμως προβλέπεται ότι η εκλογή προέδρου γίνεται το αργότερο ένα μήνα πριν από το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια (το τελευταίο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018). Ως εκ τούτου θεωρητικά η εσωκομματική αναμέτρηση μπορεί να προγραμματιστεί έως και τον Φεβρουάριο του 2022 (κάτι που πάντως θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από υποψήφιους).

«Αγκάθι» αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εκλογή της ηγεσίας, δηλαδή ποιοι θα μπορέσουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Οι Ν. Ανδρουλάκης και Αν. Λοβέρδος μιλούν για μια ανοιχτή διαδικασία, όπως έγινε και στο παρελθόν. Ωστόσο πρόσφατες αναφορές του Β. Κεγκέρογλου φέρνουν στο επίκεντρο της συζήτησης μια κάπως διαφορετική διαδικασία. Για παράδειγμα να εφαρμοστεί ένα μοντέλο όπου θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν εγγραφεί στους καταλόγους εγκαίρως. Οι υποστηρικτές αυτής την άποψης σημειώνουν πως με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διαδικασία και δεν θα υπάρξει κίνδυνος να... φτάσουν στην κάλπη πολίτες που δεν έχουν σχέση με τον χώρο αλλά απλά θέλουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Και μέσα σε όλα αυτά έχει αναζωπυρωθεί και το θέμα του ονόματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλά για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον... πράσινο ήλιο. Ωστόσο αυτό προκαλεί αντιδράσεις σε άλλα στελέχη, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γιώργου Καμίνη που τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του ΚΙΝΑΛ.

Πάντως η στασιμότητα που επικρατεί στα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις προκαλεί προβληματισμό, αν και οι εκτιμήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην επαναπροσέγγιση παλαιών «πράσινων» ψηφοφόρων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών και συνταξιούχων. Παράλληλα αναζητείται ... φόρμουλα για την προσέγγιση των νέων, στόχος που είναι δύσκολος καθώς πρόκειται για ένα κοινό που το τελευταίο διάστημα «φλερτάρει» εντόνως ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v