Έλλειψη διαβούλευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» το Κίνημα Αλλαγής. Στη σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής -όπου συζητήθηκε η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης- τονίστηκε πως πρέπει να κληθούν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων για να τοποθετηθούν, ενώ υπογραμμίστηκε πως πρόκειται για ένα σχέδιο που απευθύνεται στους «λίγους».
«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους λίγους και αδιαφορεί για τους πολλούς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης. Όπως τόνισε, «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε θα πρέπει να συνδεθεί η εκταμίευση των πόρων του με προαπαιτούμενα που απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις ή επιταχύνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης και να έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Εξαπέλυσε δε πυρά στην κυβέρνηση πως δεν έκανε διαβούλευση. «Η κυβέρνηση μιλά για 200.000 θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν, χωρίς να υπάρχουν τα εχέγγυα για αυτό. Την ίδια στιγμή, δεν λέει ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες από το κλείσιμο των ατομικών και μικρών επιχειρήσεων που αποκλείονται από τη χρηματοδότηση της "Ελλάδας 2.0."» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως στην έναρξη της συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να κληθούν οι βασικοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς. Όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, με τον τρόπο αυτό μπορεί να καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό το μεγάλο κενό της έλλειψης ουσιαστικής διαβούλευσης κατά τη διάρκεια των σχεδιασμών, πράγμα που καθιστά εκ των πραγμάτων προβληματικό και το τελικό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται πως το σχέδιο θα κατατεθεί στην Ε.Ε. και μετά την έγκρισή του θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή και θα τοποθετηθούν και οι φορείς. Το γεγονός αυτό σχολίασε σε δήλωσή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφέροντας πως «αυτό όμως είναι εκ των υστέρων και σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ερήμην των παραγωγικών φορέων και των πολιτών, χωρίς να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και στο τέλος να καταθέσει ένα κυβερνητικό και όχι εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον της χώρας, που θα έχει εκπονήσει στο στενό πλαίσιο του λεγόμενου επιτελικού κράτους».