Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνίες α λα… Ισραήλ στις σκέψεις Μητσοτάκη για τον τουρισμό

Το plan B, εάν δεν προχωρήσει η προσπάθεια για το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η αναζήτηση διμερών συμφωνιών και το στοίχημα για τις φετινές τουριστικές επιδόσεις της χώρας μας. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και οι συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμφωνίες α λα… Ισραήλ στις σκέψεις Μητσοτάκη για τον τουρισμό

Την εναλλακτική λύση στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού επεξεργάζονται στην κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Και αυτή δεν είναι άλλη από διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, με αμοιβαία διευκόλυνση των επισκεπτών τους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, χωρίς να χρειάζεται τη γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία που αφορά τους υπόλοιπους τουρίστες.

Οδηγός για αυτού του είδους τις συμφωνίες είναι η αντίστοιχη που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών του στο Ισραήλ, όπου αποφασίστηκε από κοινού η υιοθέτηση του «πράσινου διαβατηρίου», με το οποίο οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί, όταν αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα να υποβληθούν σε τεστ ή να παραμείνουν σε καραντίνα για συγκεκριμένο αριθμό ημερών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αντίστοιχες συμφωνίες μπορούν να συναφθούν και με άλλες χώρες, είτε εντός της Ε.Ε. είτε εκτός, προκειμένου να διασωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί από τη φετινή τουριστική σεζόν. Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός, το 2020 φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν και ο στόχος για φέτος είναι να διπλασιάσουμε τις επιδόσεις μας σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί ειδικά στη δυνατότητα συμφωνίας και με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προσέλκυση τουριστών από εκεί. «Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί», είχε πει χαρακτηριστικά.

Εγκεκριμένο εμβόλιο

Τέτοια συμφωνία επισημοποιήθηκε χθες μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο χώρες συμφώνησαν μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών, από την 1η Απριλίου, Ισραηλινοί πολίτες στους οποίους έχει χορηγηθεί εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να μην υποβάλλονται σε PCR τεστ για να ταξιδέψουν στην Κύπρο, ούτε να τίθενται σε αυτοπεριορισμό.

Όπως λένε πάντως στο Μαξίμου, αυτή η κινητικότητα σε διμερές επίπεδο δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη του ενιαίου πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις χώρες της Ε.Ε., κάτι που θα επαναλάβει και στην  έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Μέσω της εισαγωγής σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενός κοινά συμφωνημένου και τυποποιημένου, πρότυπου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον τουρισμό και την ψυχαγωγία, και να επιτρέψουμε στους πολίτες της Ευρώπης να κινούνται ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς από χώρα σε χώρα», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαχωρίζοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού από το ταξιδιωτικό διαβατήριο. «Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό», επισημαίνει, κάτι που θα επαναφέρει σε δέκα μέρες στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις πραγματοποιεί στις διεθνείς επαφές του και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με στόχο την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών, όπως αυτός του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v