Βουλή: Αγριεύει η αντιπαράθεση για την Παιδεία

Κόντρα Κεραμέως-Σκουρλέτη για τα συλλαλητήρια και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας. Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε πόλεις της χώρας.

Βουλή: Αγριεύει η αντιπαράθεση για την Παιδεία

Δεύτερος γύρος σήμερα της αντιπαράθεσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Παιδεία, ωστόσο σε αρκετά σημεία της συζήτησης υπάρχουν αναφορές στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανώτατο όριο φοίτησης και μέτρα για την αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 ζήτησαν το «πάγωμα» της συζήτησης, καθώς η χώρα οδηγείται σε αυστηρότερο lockdown. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής και η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιείται ένα ακόμα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε κόντρα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη τόσο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αρχή έγινε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για ένα νομοσχέδιο «που διχάζει και αιφνιδιάζει» και εξυπηρετεί «ιδεοληψίες». Παράλληλα αναφέρθηκε και στους χειρισμούς που γίνονται στο μέτωπο της πανδημίας, εστιάζοντας και στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού. Όπως είπε, «θα έπρεπε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Αυτό το διάγγελμα θα μπορούσε να είχε γίνει τον Μάρτιο του 2020». Παράλληλα προσέθεσε πως δεν μπορεί να μιλά ο πρωθυπουργός για επιτυχία, σημειώνοντας πως η χώρα μετρά περισσότερους από 6.000 νεκρούς.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η υπουργός Παιδείας, που αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση «αυτοί είστε, το πρωί διαδηλώνετε και το μεσημέρι καταγγέλλετε την αύξηση των κρουσμάτων». Συνέχισε τα βέλη λέγοντας «αν εσείς ήσασταν κυβέρνηση, τα σχολεία θα ήταν κλειστά από την πρώτη ημέρα της πανδημίας. Το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε κλείνουμε τα σχολεία μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Δεν θα ήταν όμως υπεύθυνο».

Για να απαντήσει εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «η ευθύνη είναι δική σας για ό,τι συμβαίνει» και ασκώντας εκ νέου κριτική στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας.

Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση επισημαίνει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και προσθέτει πως πρόκειται για υλοποίηση του «γαλάζιου» προεκλογικού προγράμματος.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά, με τόλμη, με το βλέμμα στο μέλλον και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, σε γενναία μεταρρύθμιση των ΑΕΙ, με στόχο την προώθηση της ποιότητας, την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας και τη συνολική εξυγίανση των πανεπιστημίων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 ασκούν έντονη κριτική τόσο στη χρονική συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου όσο και στις προωθούμενες διατάξεις.

Για «διπλή επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο» έκανε λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας προς την κυβερνητική πτέρυγα, «μειώνετε τους εισακτέους -υπολογίζεται η μείωση ότι θα είναι πολύ πάνω από 15.000- και οδηγείτε σε κλείσιμο πολλά τμήματα κυρίως των περιφερειακών Πανεπιστημίων». Προσέθεσε δε πως «νομοθετείτε τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια χωρίς προηγούμενο ρύθμιση, που μας πηγαίνει πίσω σε σκοτεινές εποχές του "φοιτητικού της Ασφάλειας"».

«Παίρνετε άριστα στην μπαμπεσιά. Πιο μπαμπέσικη περίοδο να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει», σημείωσε από το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη.

Συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φοιτητικών συλλόγων και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποιώντας αυτή την ώρα συλλαλητήριο και διαμαρτυρόμενοι για το «αντιεκπαιδευτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, επίσης, μαθητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, στη Βουλή, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και όριο φοίτησης στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικό» και επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «αυταρχισμό», «αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα» και «αυθαιρεσία στη λήψη αποφάσεων».

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τονίζει η ΟΛΜΕ.

Επιπλέον, από τη μεριά της, η ΔΟΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «ανεύθυνη και επικίνδυνη διαχείριση, με την απουσία λήψης οποιουδήποτε μέτρου για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v