Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επέκταση των χωρικών υδάτων και το... ανατολικό τμήμα της Κρήτης

Οι φήμες που τροφοδότησε η χθεσινή τοποθέτηση Δένδια στη Βουλή. Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για διερευνητικές και για την Ελλάδα που «μεγαλώνει». Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων και το... ανατολικό τμήμα της Κρήτης

Η χθεσινή αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Κρήτη και η φράση του ότι «βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης» τροφοδότησε τις φήμες ότι ακόμα και σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα ανακοίνωνε πως η Ελλάδα μεγαλώνει και από την ανατολική πλευρά της. Ότι δηλαδή την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια θα ακολουθούσε άμεσα και η αντίστοιχη επέκταση στο Αιγαίο. Κάτι που η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι αποτελεί casus belli, με το θέμα να είναι «παγωμένο» επί δεκαετίες. 

Και η αλήθεια είναι ότι λίγες μέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εκτιμούν πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, χωρίς πάντως να αποποιούνται του σχετικού δικαιώματος της χώρας μας.

«Δεν υπάρχουν ειδικές συνθήκες για την Κρήτη. Ισχύει ό,τι ισχύει για το δικαίωμα επέκτασης και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Η Ελλάδα επιφυλάσσεται του αναφαίρετου δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και σε άλλες περιοχές, όταν και όπως το κρίνει», αναφέρει στο Euro2day.gr κυβερνητική πηγή ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια από τις τελευταίες Συνόδους Κορυφής, είχε αναγνωρίσει ότι η επέκταση των υδάτων μας στο Αιγαίο «είναι μία πολύ σύνθετη συζήτηση».

Πόσο μάλλον τώρα, που μια τέτοια ενέργεια θα δυναμίτιζε το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, με φόντο την επανέναρξη των συνομιλιών. Και η ελληνική πλευρά σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ότι ήταν αυτή που προκάλεσε ένα πιθανό «ναυάγιο» στον διάλογο, μολονότι οι συνθήκες διεξαγωγής αυτού δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ως μοναδική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ομόφωνη αποδοχή

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «διευρύνεται η επικράτεια της χώρας για πρώτη φορά μετά το 1947» και τονίζουν την ανάγκη να τύχει ομόφωνης αποδοχής απ’ όλα τα κόμματα.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα -και το χαρακτηρίζουν «μείζονος σημασίας»- ότι στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 28 Αυγούστου και το γεωγραφικό  όριο που τέθηκε ήταν το ακρωτήριο Ταίναρο, επικαλούμενος τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ.

Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «η επικράτεια αυξάνει το μέγεθός της κατά 10%». Όπως εξήγησε, με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τις 13.000 τ. χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ. χλμ., αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v