Δένδιας: Επέκταση χωρικών υδάτων και στο ανατολικό κομμάτι της Κρήτης

Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνεται το νότιο και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Δένδιας: Επέκταση χωρικών υδάτων και στο ανατολικό κομμάτι της Κρήτης

Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Στο νομοσχέδιο καταγράφεται ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπέρ έχουν ταχθεί Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ «παρών» λέει το ΚΚΕ. Να σημειωθεί ότι αύριο θα μιλήσουν στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί (με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να τοποθετείται σήμερα το απόγευμα).

Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνεται το νότιο και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, σημείωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Το θέμα των χωρικών υδάτων είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε. Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, τόνισε πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση.

«Το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του εθνικού κοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Ιστορικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας πως «η χώρα μας μεγαλώνει». Όπως σημείωσε, «η εξωτερική πολιτική της χώρας εγκαταλείπει την περίοδο της αδράνειας και γίνεται ιδιαίτερα δυναμική», ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται σε έναν εθνικό σχεδιασμό.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κινείται σταθερά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε και προσέθεσε πως η χώρα διατηρεί στο ακέραιο το μονομερές της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα σε άλλες περιοχές όταν και όποτε το κρίνει εθνικά ωφέλιμο. Συνέχισε λέγοντας πως από το 2018 και μετά η «γειτονιά» μας είναι πολιτικά επιβαρυμένη και αναφέρθηκε στο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, που έχει «αυξηθεί κατακόρυφα».

«Η Ελλάδα δεν φοβάται να συζητήσει με την Τουρκία το ζήτημα της οριοθέτησης» ανέφερε ο Τάσος Χατζηβασιλείου και χαρακτήρισε θετικό το ότι η γειτονική χώρα μετά από μια περίοδο προκλήσεων απέστειλε πρόσκληση για διερευνητικές επαφές. Μίλησε για μια συζήτηση που θα γίνει «με αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις». Σημείωσε πως ο διάλογος μπορεί να αφορά μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και αν δεν έχουμε συμφωνία, να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην Αλβανία, λέγοντας πως αποφασίστηκε το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για να συμπληρώσει πως ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

«Θετικό το ότι προσχωρεί σήμερα η Νέα Δημοκρατία στην ορθή θέση» σημείωσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε, όταν το θέμα είχε τεθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχαν κάνει «γαλάζιοι» βουλευτές.

Συνέχισε την κριτική στην κυβερνητική πτέρυγα, μιλώντας «για κενό στρατηγικής που συνδυάζεται με το κενό ειλικρίνειας». Όσον αφορά στη συμφωνία για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σημείωσε πως δεν μπαίνει κανένας ποιοτικός περιορισμός ως προς το αλίευμα, παρά τις δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης.

«Η επέκταση πράγματι μεγαλώνει τη χώρα αλλά πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο» ανέφερε. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επέκταση και σε άλλες περιοχές νότια και ανατολικά της Κρήτης, κάνοντας αναφορά στην παράνομη τουρκική δραστηριότητα.

Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας «ο κύριος Μητσοτάκης απέτυχε στην επιβολή κυρώσεων σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια» Προσέθεσε δε πως «ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει την ανευθυνότητα που έχει επιδείξει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως όταν μας κατήγγειλε ότι ανταλλάξαμε συντάξεις με Μακεδονία».

Συνέχισε λέγοντας «η Τουρκία κινείται μια στο καρφί και μια στο πέταλο» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Όλα στο φως» είπε και έφερε ως παράδειγμα πως «είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο».

«Οι διερευνητικές είναι ένα κανάλι διαλόγου» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ωστόσο πως «μετρημένες πρέπει να είναι οι φωνές μας, μετρημένη η αισιοδοξία». Όπως είπε η Τουρκία έχει μια «πληθωρική ατζέντα» και αναφέρθηκε στην επανέναρξη του διαλόγου, σημειώνοντας «καλά κάνουμε και ξεκινάμε αλλά χαμηλά οι τόνοι της αισιοδοξίας. Δεν κάνει καλό να λέμε πολλά και να κάνουμε λίγα». Συνέχισε λέγοντας «γιατί σταματήσαμε στο ακρωτήριο Ταίναρο;», σημειώνοντας «διατυπώνουμε μια απορία για το θέμα αυτό».

«To ΚΚΕ ψηφίζει παρών» σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος, καλώντας το λαό «να μη μείνει στο δέντρο αλλά να δει το δάσος» και να διακρίνει τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ υιοθετεί την πρότασή μας για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που χαρακτήριζε πριν λίγους μήνες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για επέκταση χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης «εθνικιστική» δια στόματος Χρυσοχοΐδη και «εύκολους λεονταρισμούς» δια στόματος Γεραπετρίτη. Σήμερα - δια στόματος Δένδια- προσχωρεί σε αυτές, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει, «η ΝΔ του κ Μητσοτάκη που διατυμπάνιζε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αποτελεί «προσχώρηση στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας» και «μεγάλη ζημιά» τώρα την εφαρμόζει με τυμπανοκρουσίες.

Η ΝΔ του κ Μητσοτάκη που δια στόματος του ιδίου χαρακτήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνική ήττα» και «εθνικό λάθος» που προσβάλλει και την αλήθεια και την Ιστορία της Πατρίδας μας», τώρα ζητά - πάλι δια στόματος του ίδιου - πιστή τήρησή της. Και διά στόματος Δένδια τώρα τονίζει την «σαφήνεια με την οποία ξεκαθαρίζει τι είχε συμβεί στην αρχαιότητα».

Το κενό στρατηγικής, ειλικρίνειας και συνέπειας της ΝΔ καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνο για τη χώρα», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v