Δύο ακόμη πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο τέως υπουργός Υγείας και νυν υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσαν σήμερα στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία ερευνά τη σκευωρία της Novartis, μετά την άσκηση από τη Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Παναγιώτης Πικραμμένος
Κατά την αποχώρησή του από το δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου, ο κ. Πικραμμένος δήλωσε:
«Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει με την οργανωμένη δίωξη των πολιτικών προσώπων, κλόνισε τους θεσμούς, υπέσκαψε το κύρος της Δικαιοσύνης και έθεσε σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Πέρα από αυτό όμως έγινε απόπειρα με την υπόθεση αυτή να διχαστεί ο ελληνικός λαός και θέλω να πω ότι έσταξε δηλητήριο στις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς, η ιστορία αυτή δεν είχε την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσαν να έχει αυτοί που την οργάνωσαν και τη σκαρφίστηκαν και έτσι η Δημοκρατία μας εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ομαλά και με τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, οπότε πρέπει με υπομονή να περιμένουμε την ετυμηγορία της».
Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσερχόμενος για να καταθέσει στην κυρία Αλεβιζοπούλου, δήλωσε:
«Έχω έρθει να καταθέσω κατόπιν προσκλήσεως της κυρίας ανακρίτριας για να ξεσκεπάσουμε οριστικά τη μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων ετών και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που η Δημοκρατία μας είχε από μία ομάδα δολοπλόκων με φυσικό αυτουργό, κατά τη γνώμη μου, την κυρία Τουλουπάκη και ηθικό αυτουργό τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Τα υπόλοιπα θα τα βρει το Ειδικό Δικαστήριο, όταν και εφόσον συνέλθει».
Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Ο συνήγορος του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλης Δημητρακόπουλος από την πλευρά του δήλωσε:
«Η ανακρίτρια του συνταγματικού συμβουλίου ερευνά μια πολύ σκοτεινή υπόθεση στον χώρο της πολιτικής και της Δικαιοσύνης και ευχόμεθα να φωτίσει αυτήν και μετά να ακολουθήσει η Νέμεσις».
Ελένη Τουλουπάκη
Παράλληλα, νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση Novartis ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Ειδικότερα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ' εξακολούθηση, η οποία προέρχεται από πράξεις χρηματισμού σε βάρος οκτώ στελεχών της εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ, όπως επίσης ζητείται η άσκηση δίωξης για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος επτά γιατρών.
Η ποινική δίωξη αφορά σε συνολικά δέκα προγράμματα της εταιρείας Novartis τη χρονική περίοδο 2008-2015, μέσω των οποίων με τη μέθοδο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και κλινικών μελετών και της καθοδηγούμενης συνταγογράφησης αποτυπώνονται οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε η εταιρεία με «όχημα» χιλιάδες ιατρούς.
Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος αυτό της προκαταρκτικής έρευνας είχε φτάσει στο στάδιο παροχής εξηγήσεων από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Όμως, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών εκ μέρους των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων, αλλά και των σημαντικών δικονομικών ζητημάτων που ανέκυψαν περί κανονισμού αρμοδιότητας, τα οποία επιλύθηκαν αφού προηγουμένως έφτασαν στον Άρειο Πάγο, οι εξηγήσεις των εμπλεκόμενων προσώπων δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον η έρευνα ολοκληρώθηκε.
Μετά την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis και το μόνο που μένει ανοικτό είναι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην αποτίμηση των στοιχείων για τα δύο από τα δέκα εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα, τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί το αναγκαίο Προεδρικό Διάταγμα για την παύση των καθηκόντων της κυρίας Τουλουπάκη, μετά την πρόσφατη συνένωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.