Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό αφήγημα προτάσσει τώρα για την πανδημία η κυβέρνηση

Πού επικεντρώνει την επικοινωνιακή της τακτική, με φόντο και το νέο lockdown. Το εμβόλιο, τα fake news και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η σύγκριση με άλλες χώρες και τα μηνύματα Μητσοτάκη για την οικονομία.

Το θετικό αφήγημα προτάσσει τώρα για την πανδημία η κυβέρνηση

Μηνύματα αισιοδοξίας επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και την επόμενη μέρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν, με φόντο και το νέο lockdown, να φαίνονται όλα «μαύρα», εκτιμούν ότι βιώνουμε την πιο δύσκολη φάση της υγειονομικής κρίσης και ευελπιστούν πως με την «υπεύθυνη συμπεριφορά» όλων, η κατάσταση σύντομα θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Τα αποτελέσματα του γενικού «λουκέτου» στη χώρα θα αρχίσουν να φαίνονται σε περίπου δέκα ημέρες, οπότε και εκτιμάται πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Ωστόσο, πέρα από αυτό, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον τα χαμόγελα αισιοδοξίας ήρθαν και από τα αποτελέσματα των ερευνών της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer για το πολυπόθητο εμβόλιο.   

Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για μία «πολύ θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη», αν και ξεκαθαρίζουν πως αυτή η αισιοδοξία δεν πρέπει να οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε χαλάρωση και εφησυχασμό. «Χρειάζεται προσοχή τώρα που εμφανίζεται φως στο βάθος του τούνελ», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «είναι κρίμα να χάσουμε στο μεσοδιάστημα, πριν έρθει το εμβόλιο, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Η ζωή αξίζει πολύ περισσότερο από μια ψευδαίσθηση ελευθερίας και από τρεις-τέσσερις μήνες ακόμη αναμονή και υπομονή», αναφέρουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αντεπιτίθεται στο θέμα της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα «fake news», όπως τα χαρακτηρίζει, της αντιπολίτευσης περί «αδράνειας» και «εγκληματικής αδιαφορίας». Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα περιγράψει την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.  

Όπως υπογραμμίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η αντιπολίτευση, δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα, αλλά σε διαστρέβλωση. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, «σήμερα υπάρχουν 1.046 κλίνες ΜΕΘ και συνεχώς προστίθενται νέες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης παρέδωσε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Παράλληλα, κατά την κυβέρνηση, οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έφτασαν ήδη τις 7.000 και συνεχίζονται.

Εμβόλιο και οικονομία

Για να αναδείξει το… ποτήρι μισογεμάτο, η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία κάνει σύγκριση των υγειονομικών δεδομένων της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού. Τον δικό της συμβολισμό, εξάλλου, έχει η σημερινή συμμετοχή του πρωθυπουργού σε τηλεδιάσκεψη του Covid Management Group, δηλαδή των χωρών που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρώτο τουλάχιστον κύμα της πανδημίας.

Θετικά μηνύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει και όσον αφορά την οικονομία και την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι  κατά τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο John Defterios, στο 5ο EU - Arab World Summit, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα είναι ισχυρότατη μόλις έχουμε το εμβόλιο και θα συγκαταλέγεται στις χώρες που θα αναδειχθούν κερδισμένες από τις ανακατατάξεις τις οποίες θα προκαλέσει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

Στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «οι αποταμιεύσεις αυξάνονται, που σημαίνει πως ο κόσμος θα θέλει να προβεί σε δαπάνες όταν η πανδημία τελειώσει. Και οι επιχειρήσεις θα θέλουν να επενδύσουν. Και οι έξυπνες επιχειρήσεις ήδη επενδύουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα μας, σημείωσε, «θα μπορούσε να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Στην εποχή μετά το Brexit, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγκαθιδρύσουν παρουσία στη χώρα μας. Τους προσφέρουμε αρκετά κίνητρα, ώστε να είναι σε θέση να το κάνουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί και σε έναν χρηματοπιστωτικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Είναι συνδυαστικά μία ασφαλής, συνδεδεμένη και γεωγραφικά ελκυστική χώρα, λόγω της τοποθεσίας μας», τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v