Τσίπρας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία

Με υπογραφή Μητσοτάκη το 2ο lockdown. Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την ΠτΔ και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας. Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Επιτροπής.

Τσίπρας: Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη: φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Με αυτή τη θέση ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, ως «απάντηση» στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τη σημερινή «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, όπου επρόκειτο να απαντήσει σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές ευθύνες στη δραματική εξέλιξη της πανδημίας.

«Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», είπε.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Τσίπρα έχουν ως εξής:

Η χώρα είχε μια μοναδική ευκαιρία, όταν ήρθησαν οι περιορισμοί του πρώτου lockdown, τον περασμένο Μάιο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται. Τι δεν έκανε:

  • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
  • Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
  • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
  • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
  • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Τι έκανε αυτούς τους μήνες;

  • Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορωνοϊό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.
  • Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.
  • Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.
  • Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.
  • Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, έφερε και έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
  • Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων, ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα, γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όριά του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε, παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Ας δούμε τα νούμερα:

  • Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πολίτες έχουν αυξηθεί στην Ιταλία 15%, στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28% και στην Ελλάδα… 263%.
  • Το ίδιο ισχύει και για τα κρούσματα, για το αντίστοιχο διάστημα. Και εκεί είμαστε πολύ χαμηλά, σε χειρότερη θέση σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ: η Ιταλία έχει σχεδόν τα τριπλάσια, η Ισπανία τα πενταπλάσια, η Γαλλία τα δεκαπλάσια κρούσματα. Η Ελλάδα όμως έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο.
  • Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας μετά την έναρξη της πανδημίας, είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα, στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ. Στην Ισπανία, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Στη Γαλλία, οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000. Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους.
  • Ακόμα πιο εξοργιστική η σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, τον Σεπτέμβρη του '19, δηλαδή αυτό που αφήσαμε εμείς, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του '20, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Στην Ελλάδα, τώρα με την πανδημία, έχουμε λιγότερους εργαζόμενους από πριν.
  • Η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δεν μπορεί, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω. Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής, με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το χειρότερο: υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα, τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. 
  • Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών.
  • Εφησυχασμός και στα σχολεία, με αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη. Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε να αυξήσουν τις δαπάνες, να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις, να βρουν αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου για να έχουμε τμήματα με λιγότερους μαθητές. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, κανέναν. Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα σε μαθητές.

Τα μέτρα στην οικονομία

Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε την εικόνα σε σύγκριση με την Ευρώπη: 

  • Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.
  • Καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών.
  • Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως το Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία.
  • Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%,
  • Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Τσεχία, την Ισπανία και αλλού.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών όπως π.χ. η παύση πληρωμών σε νερό και ηλεκτρικό που κάνει η Ισπανία και η Γαλλία, η Σουηδία που καλύπτει πλήρως την άδεια ασθενείας των εργαζομένων και πολλά άλλα, συμπλήρωσε.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας. Όχι όμως να συνεχίζει την προπαγάνδα ενώ μας έριξε στο χείλος του γκρεμού, όχι να παριστάνει τον σωτήρα και να κουνά το δάχτυλο, ψηφίζοντας νόμους κοινωνικής αναλγησίας μέσα στην πανδημία, όπως ο πτωχευτικός», συμπλήρωσε.

Εστω και τώρα απαιτείται να γίνουν:

  • Χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία.
  • Επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού με αναμόρφωση μισθολογίου.
  • Επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.
  • Δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.
  • Στην οικονομία: Άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης). Μη επιστρεπτέα ενίσχυση -απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Επιδότηση της εργασίας. Άμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων. Να μην τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος.

«Καλώ τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να πάρει άμεσα αυτά τα απαραίτητα μέτρα», κατέληξε.

Δημοσιοποίηση των πρακτικών  

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συνεδριάσεις της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση για τα θέματα της πανδημίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr, η οποία ήταν η ακόλουθη:

«Ζητάτε επιμόνως τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Προχθές, από τη Θεσσαλονίκη, μιλήσατε για εγκληματικές ευθύνες οι οποίες, όπως είπατε, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν. Ο προβληματισμός σας αφορά τις εισηγήσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση; Ή και τα δύο;».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ο προβληματισμός μας αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την επιχειρούμενη εργαλιοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις παίρνουν την πολιτική ευθύνη, δεν κρύβονται πίσω από επιστημονικές επιτροπές και, πολύ περισσότερο, δεν εκβιάζουν αποφάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής. Να γνωρίζουμε τι συζητείται. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποιες εισηγήσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και ότι η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στην επιτροπή. Για παράδειγμα, η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της πληρότητας στα πλοία, για την αραίωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τη μείωση των μαθητών ανά αίθουσα. Για το τελευταίο, όχι απλώς αποκρύβεται η αλήθεια αλλά παρουσιάζεται από μέλη της επιτροπής η ανακριβής άποψη ότι ο ιός διασπείρεται το ίδιο σε αίθουσες με 15 παιδιά και σε αίθουσες με 30 παιδιά.

»Να μας απαντήσουν τι έγινε και με τα γήπεδα. Όπου ο υφυπουργός Αθλητισμού πίεσε την επιτροπή να τα ανοίξει, η επιτροπή το αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία και μία ημέρα μετά το ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Τις ευθύνες πρέπει να τις αναλαμβάνει η κυβέρνηση και να μην εκθέτει την επιστημονική κοινότητα, σε μία στιγμή που η κοινωνία πρέπει να εμπιστευτεί την επιστήμη. Θα καταθέσουμε τροπολογία, ώστε να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής».

Πέτσας: Λες και ζει σε άλλο πλανήτη ο Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά σήμερα λες και ζει σε άλλο πλανήτη και δεν βλέπει τι γίνεται στην υπόλοιπη Γη» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν βαθιά διχαστικός, όταν η συγκυρία επιβάλλει και οι πολίτες απαιτούν ενότητα.

Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «απερίγραπτα αδιάβαστος, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, όσο και για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη στρατηγική για τα μοριακά και τα ταχεία τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, την πρόοδο στα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του COVID-19» και «αδιανόητα κακεντρεχής για την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, δυστυχώς, και στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Πέτσας κατέληξε λέγοντας ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συζήτηση στη βουλή και εκεί, ανοιχτά και δημόσια θα έχουν την ευκαιρία όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. «Θα έχει την ευκαιρία λοιπόν να διαγράψει τη σημερινή διχαστική και ασυνάρτητη παρουσία του με μία υπεύθυνη, ελπίζουμε, στάση» είπε.

Ηλιόπουλος: Ο Πέτσας συνεχίζει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα

Η κυβέρνηση, δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της πανδημίας, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος, απαντώντας στον Στέλιο Πέτσα. 

Οπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, «τα στοιχεία του ECDC και του ΠΟΥ που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιβεβαιώνουν πως μόνο στην προπαγάνδα του Μεγάρου Μαξίμου η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει μπορεί να ξαναμελετήσει τους πίνακες.

Ο κ. Πέτσας αντί να απαντήσει για την αδράνεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, για την ομολογία αποτυχίας με το δεύτερο lockdown, για τα ανεπαρκή μέτρα για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, για την αδράνεια ενίσχυσης των δημοσίων συγκοινωνιών, επιμένει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

Αντί να ανακαλύπτει «διχαστικό λόγο» και εκτίθεται, ας απαντήσει στην πρόταση του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορισμό Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, υπό τον όρο της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό και ΜΕΘ, συνταγογράφηση των τεστ για τους πολίτες και απόσυρση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν εν μέσω πανδημίας, όπως η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας και το εργασιακό έκτρωμα του κ. Βρούτση για κατάργηση του 8ώρου εργασίας», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v