Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «ντρίπλες» Ερντογάν κινητοποιούν την κυβέρνηση

Ποιο σενάριο συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Ορατό το ενδεχόμενο άμεσης επανέναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Η επικοινωνία των εκπροσώπων και η τεχνική συνάντηση στο ΝΑΤΟ.

Οι «ντρίπλες» Ερντογάν κινητοποιούν την κυβέρνηση

«Πού το πάει ο Ερντογάν;». Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο προσπαθούν να απαντήσουν στην κυβέρνηση, που βάζουν στο μικροσκόπιο τις κινήσεις της Τουρκίας, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η ηρεμία και η αποκλιμάκωση της έντασης κατά τα τελευταία 24ωρα εκ μέρους της Άγκυρας, με αποκορύφωμα την απόσυρση του Oruc Reis από το Αιγαίο, αναμφίβολα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, ωστόσο αυτή δεν αποκλείει να πρόκειται για έναν ακόμη στρατηγικό ελιγμό του Τούρκου προέδρου, προκειμένου να ξεπεραστεί ανώδυνα γι’ αυτόν ο σκόπελος της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να έριξε τους τόνους προσωρινά και αμέσως μετά το Συμβούλιο Κορυφής να βγάλει και πάλι τα… ξίφη από τις θήκες. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Άγκυρα τώρα διανύει περίοδο ηρεμίας, επιχειρώντας να πείσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο και να ρίξει τις ευθύνες στην Ελλάδα, στην περίπτωση «ναυαγίου». Από την άλλη, πάντως, έδωσε διορία ενός μήνα για τη θετική έκβαση των συνομιλιών, κάτι που κάποιοι το ερμηνεύουν ως τελεσίγραφο, μετά τη λήξη του οποίου θα επανέλθει δριμύτερη στις προκλήσεις, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις σε μια τέτοια περίπτωση.

Με τη συγκεκριμένη στάση του και σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν διευκολύνει τις χώρες της Ε.Ε. που δεν επιθυμούν -για διάφορους λόγους- την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, να τηρήσουν την ανάλογη στάση στη Σύνοδο.

Αναζητά διασφαλίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις διεθνείς επαφές του με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους των Βρυξελλών, αναζητά διασφαλίσεις ότι δεν θα επιτραπεί στον Τούρκο πρόεδρο να κινείται ανενόχλητος στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι βασική προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας μας στον διάλογο, στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά», σημείωσε, με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να είναι έντονες και πλέον θεωρείται πιθανή η ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ένα από τα βασικά σενάρια που κυκλοφορούν είναι να υπάρξει μια νέα τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν και του Γιαν Χέκερ, εκπροσώπου της καγκελαρίας.

Η προηγούμενη, στις αρχές Ιουλίου, είχε διακοπεί απότομα, λόγω της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και του εκνευρισμού του προέδρου της Τουρκίας. Μάλιστα, είχε αποκαλυφθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μ. Τσαβούσογλου.

Χθες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο NATO. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητηθούν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συνομιλίες, κατά την ίδια πηγή, είχαν προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια ώρα, πάντως, με νέα NAVTEX, η Τουρκία παρατείνει την παρουσία του γεωτρύπανου Yavuz εντός τη κυπριακής ΑΟΖ. Το Yavuz, σύμφωνα με τη NAVTEX, θα παραμείνει στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v