Τουρκία: «Pause» στις έρευνες στη Μεσόγειο εν αναμονή διαλόγου

Ο Ερντογάν ζήτησε οι δραστηριότητες να μπουν «σε αναμονή», ως μια «εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις» με την Ελλάδα. Για παύση ενός μήνα έκανε λόγο χθες η ΥΠΕΞ της Ισπανίας.

Τουρκία: «Pause» στις έρευνες στη Μεσόγειο εν αναμονή διαλόγου

Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητες ενεργειακών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, εν αναμονή διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, δήλωσε στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στη συνέντευξή του ο κ. Καλίν είπε πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε οι δραστηριότητες να μπουν «σε αναμονή», ως μια «εποικοδομητική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται ότι χθες η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως οι συζητήσεις που είχε στην Τουρκία βοήθησαν ώστε να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ ορισμένων μελών της ΕΕ και της Άγκυρας, αναφορικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, προσθέτοντας πως είναι πιθανόν να υπάρξει μια παύση των γεωτρήσεων, για ένα μήνα.

Η υπουργός έκανε λόγο για ένα «σημείο καμπής» στη διαμάχη για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. «Φτάσαμε σε κάποιο σημείο καμπής, κυρίως για την εξόρυξη στη ανατολική Μεσόγειο και αυτό ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ, για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις που υπάρχουν», δήλωσε η κα Γκονζάλες Λάγια.

«Νομίζω πως η βούλησή του να σταματήσει προσωρινά τις έρευνες για τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να δοθεί περιθώριο για διάλογο μεταξύ των μερών, είναι ένα σήμα εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες στα ύδατα μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας, η οποία έκανε λόγο για απόπειρα παραβίασης της υφαλοκρηπίδας της, αλλά και της Γαλλίας, που επίσης απέρριψε το σχέδιο.

Παρίσι και Αθήνα έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, απορρίπτει τις επικρίσεις που δέχεται, υποστηρίζοντας πως τηρεί το διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται, πάντως, πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο έξω από την Αττάλεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v