Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο «πακέτο» προτάσεων για επιχειρήσεις-εργασία-τουρισμό

Μη επιστρεπτέα επιδότηση «τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ» σε μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις. Εσωτερικός τουρισμός με voutcher για μετακίνηση-διαμονή. Πώς και για ποιους… απασφάλισε ο Α. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο «πακέτο» προτάσεων για επιχειρήσεις-εργασία-τουρισμό

Δυναμική παρέμβαση θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο επιχειρήσεις-εργασία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει... να απασφαλίζει με όσα στελέχη του κόμματος συντηρούν εμμονικά την εσωστρέφεια, «με συμπεριφορές και δημόσιες τοποθετήσεις».

Ως προς το πρώτο, απομένουν οι τελευταίες πινελιές στο νέο, επικαιροποιημένο πακέτο προτάσεων «Μένουμε Όρθιοι μετά την πανδημία», το οποίο θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί ευρεία σύσκεψη, υπό τον κ. Τσίπρα, όλων των αρμόδιων στελεχών και τομεαρχών, αν και το βάρος της ευθύνης πέφτει στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τις πληροφορίες, το νέο «πακέτο» θα επικεντρωθεί στο ύψος και στον τρόπο της ενίσχυσης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να αντέξουν στη νέα οικονομική κρίση και, αφετέρου, να μην προχωρήσουν ούτε σε απολύσεις ούτε σε αλλαγές των όρων εργασίας -και, φυσικά, να μη μειώσουν τους μισθούς. Η προσοχή, δηλαδή, θα πέσει στη στήριξη των επιχειρήσεων που υπολειτουργούν (λόγω των μέτρων ασφαλείας και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών), ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στο «δίχτυ προστασίας των τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ» που θα παρουσιαστεί, μία από τις προτάσεις, για παράδειγμα, θα είναι η μη επιστρεπτέα επιδότηση, προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις, μειώσεις μισθών με ή χωρίς συμβάσεις για εκ περιτροπής εργασία.

Ειδική αναφορά θα γίνει στον τουριστικό κύκλο, που συμπεριλαμβάνει και μεγάλο τμήμα της εστίασης, δεδομένου ότι η κίνηση από το εξωτερικό αναμένεται δραστικά μειωμένη, ενώ η ανασφάλεια και η οικονομική δυσπραγία στον εγχώριο πληθυσμό θα αποτελέσει πλήγμα και στον εσωτερικό τουρισμό. Ως προς το τελευταίο, θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ζήτησης, καθώς το «πακέτο» θα περιλαμβάνει την κρατική ενίσχυση με κουπόνια (voucher) πολιτών, για τη μετάβαση και τη διαμονή σε τουριστικούς προορισμούς. Η εν λόγω ενίσχυση θα φτάνει στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια.

Άλλες προτάσεις, όπως μείωση ΦΠΑ, μείωση ή εξάλειψη της προκαταβολής φόρου, ρύθμιση δόσεων και άμεση ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για μικροπιστώσεις, έχουν ήδη παρουσιαστεί από τον κ. Τσίπρα στις τηλεδιασκέψεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους Επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων.

Ανασυγκρότηση έστω και χωρίς συνέδριο

Ως προς την εικόνα που παρουσιάζει τμήμα του κόμματος, με δημόσιες παρεμβάσεις ή συμπεριφορές, η πλειοψηφία των μελών, στελεχών και βουλευτών φέρεται να απαιτεί, πλέον, από τον κ. Τσίπρα «να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι».

Η αλήθεια είναι ότι... ο κορωνοϊός φρέναρε (και) την πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος, το οποίο, σε κανονικές συνθήκες, θα έκλεινε χθες το πολυαναμενόμενο συνέδριό του. Έτσι, ούτε νέα Κεντρική Επιτροπή υπάρχει ούτε «ενοποιήθηκε», σε κεντρικό επίπεδο, το παλιό κομματικό προσωπικό με το «νέο αίμα» από τον υπόλοιπο προοδευτικό χώρο (πρωτίστως από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ) που προστέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του περσινού Ιουλίου.

Δεδομένου ότι για τους επόμενους μήνες πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς... διεξαγωγή του συνεδρίου, η διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού θα προχωρήσει από εκεί που τη διέκοψε η πανδημία: από την επανενεργοποίηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και του ολιγομελούς οργάνου της, του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου μετέχουν «παλιοί και νέοι», «κομματικοί και σύμμαχοι».

«Το πλαίσιο υπάρχει και είναι οι ομόφωνα ψηφισμένες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση», τονίζουν αρμόδια στελέχη. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «μέχρι τον Σεπτέμβριο» δεν επιτρέπει, άλλωστε, ούτε άλλες αναμονές ούτε ομφαλοσκοπήσεις, πόσο μάλλον που, όπως έχουμε αναφέρει, το τελευταίο δίμηνο φαινεται ότι... ήρθαν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις επιμέρους στελεχών τους.

Πώς... απασφάλισε ο Τσίπρας

Από αυτή την άποψη, δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Τσίπρα να απευθυνθεί στο εσωτερικό του κόμματος μέσα από συνέντευξή του στη χθεσινή «ΑΥΓΗ», στέλνοντας το μήνυμα (ή την προειδοποίηση...) ότι «εσωστρέφεια τέλος».

«Δεν αφήνουμε τις ρίζες της πολιτικής και προσωπικής σεμνότητας, που κράτησαν όρθια την Αριστερά σε δίσεκτα χρόνια, να ξεραθούν από ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές, άγονες ομαδοποιήσεις», ήταν μία χαρακτηριστική φράση, με έμφαση στην «εικόνα του καθενός από μας, είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις είτε, βέβαια, σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σύμφωνα με πηγές, τα παραπάνω είχαν αποδέκτες στελέχη, βουλευτές και ευρωβουλευτές που είτε εκφράζονται δημοσίως με ακραίο τρόπο (όπως ο Παύλος Πολάκης), είτε διαχειρίζονται τα οικονομικά τους με τρόπο που ενοχλεί τη γονατισμένη κοινωνία (εν προκειμένω τα βέλη φέρεται να στρέφονται στον Δημήτρη Παπαδημούλη).

Άλλα στελέχη διέκριναν και κριτική στον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος προ ημερών μίλησε δημοσίως για φαινόμενα «νεοαυριανισμού» στο κόμμα: «Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε με συντροφικότητα το δικαίωμα καθεμιάς και καθενός μας στην προσωπική άποψη, χωρίς να μοιράζουμε χαρακτηρισμούς, να καταφεύγουμε σε υποτιμητικές ταμπέλες, να ανακαλύπτουμε και να ξορκίζουμε ομαδοποιήσεις εκεί που δεν υπάρχουν, με τον τρόπο που τις περιγράφουμε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα.

Με την εύλογη επισήμανση: «Είναι απαράδεκτο, θα έλεγα αυτοκαταστροφικό, η διαφορετικότητα να οδηγεί σε εχθρότητα. Η πολυχρωμία είναι η δύναμή μας. Αυτή μάς δίνει ζωή και μας ενώνει και όχι κάποια επίπλαστη ομοφωνία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκφραζόμαστε δημόσια χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις συλλογικές αποφάσεις και υποχρεώσεις. Ούτε ότι ανακαλύπτουμε εχθρούς, νέα και παλιά μέλη, δεξιούς και αριστερούς, εξτρεμιστές και μετριοπαθείς, μέσα στο κόμμα μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v