Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει εμφατικά τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, όμως εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας οι κάλπες είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών.
Οι σχετικές φήμες δίνουν και παίρνουν, όπως και οι προβλέψεις των γαλάζιων στελεχών για το αν και πότε ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες άρχισαν και οι αντίστοιχες δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών, οι οποίοι, διαφοροποιημένοι από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, «φουντώνουν» τη σχετική συζήτηση.
Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις, αρχικά του βουλευτή του νότιου τομέα της Αθήνας, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και στη συνέχεια του συναδέλφου του της Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, οι οποίοι, σε συνεντεύξεις τους, δεν εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα νομίζω ότι θα ήταν δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή», τόνισε ο κ. Κυρανάκης (στο Kontra), ενώ και ο κ. Χαρακόπουλος (στον Pressing fm) ανέφερε πως «εν μέσω πανδημίας, κάθε κυβέρνηση που είχε νωπή εντολή με άλλη προγραμματική συμφωνία με τους πολίτες, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμό γιατί θα ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών».
Μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η ανησυχία για τις δραματικές συνέπειες που θα αφήσει η υγειονομική κρίση είναι εμφανής σε αρκετά μέλη της, με τις προσωπικές γνώμες των βουλευτών να διίστανται.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται δυσαρεστημένο από όλη αυτή την εκλογολογία που συντηρείται τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από στελέχη της πλειοψηφίας.
«Αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα ειδικά στην παρούσα συγκυρία και μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα», σχολιάζει τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές για όσους αφήνουν έστω υπαινιγμούς για κάλπες το επόμενο διάστημα. «Δεν είναι λογικό κάποιοι να βοηθούν επί της ουσίας την αντιπολίτευση, υιοθετώντας το αφήγημά της και την ρητορική της, ενώ η χώρα το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή την ώρα είναι μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια», σημειώνει.
Έκταση της ύφεσης
Η συγκεκριμένη κουβέντα πραγματοποιείται με μια βασική άγνωστη παράμετρο στην εξίσωση, την εξέλιξη της πανδημίας. Ακόμα και αν όλα πάνε καλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει νέο κύμα του κορωνοϊού από το φθινόπωρο.
Άγνωστη επίσης είναι και η έκταση της ύφεσης που θα υποστεί η ελληνική οικονομία, όπως αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη. «Όταν λέμε ότι δεν ξέρουμε πόση θα είναι η ύφεση σήμερα, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι θα είναι βαριά, αυτό στηρίζεται σε ένα πολύ απλό δεδομένο: Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, «θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο να μπει η χώρα σε περιπέτειες. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται επ’ ουδενί να το επιτρέψει αυτό», υπογραμμίζει.
«Δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», είπε πρόσφατα επ’ αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Από την άλλη, οι υπερασπιστές των πρόωρων καλπών (που θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό αν προκηρυχθούν εντός του τρέχοντος έτους) θεωρούν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τώρα, που κυβέρνηση βρίσκεται σε καλή «φάση», να «κάψει το χαρτί» της απλής αναλογικής και να… μηδενίσει το κοντέρ. Και αυτό, προκαλώντας την τρίτη συνεχή εκλογική ήττα και ταυτόχρονα το πλέον ισχυρό πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα και ενώ τα πιο δύσκολα είναι μπροστά.
Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που εκτός απροόπτου, λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας, θα οδηγήσει σε νέες κάλπες, έναν μήνα αργότερα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα βγει αυτοδύναμο από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με ένα πολύ υψηλό ποσοστό 45%+, τότε θα εκλέξει 151 βουλευτές. Επτά λιγότερους από όσους έχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.