Τσίπρας: Καλώ τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει στοιχεία για τη διαχείριση του δημόσιου Ταμείου

Αίτημα για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά το Πάσχα. Αφορμή οι διαρροές για χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας» παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Η «αδιανόητη» συζήτηση για εκλογές εν μέσω πανδημίας, ο κίνδυνος βαθιάς ύφεσης και τα εύσημα στον Η. Μόσιαλο.

Τσίπρας: Καλώ τον Κ. Μητσοτάκη να δώσει στοιχεία για τη διαχείριση του δημόσιου Ταμείου

Το τέλος της ανοχής που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση μπροστά στην εθνική ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού σηματοδότησε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αργά χθες το βράδυ (μέσω του Kontra tv).

Την αφορμή έδωσαν, αφενός, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που αναζωπύρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργό στο διάγγελμα της Μ. Δευτέρας και, αφετέρου, οι χθεσινές διαρροές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι «μπήκε χέρι εν κρυπτώ» στο «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ., που παρέδωσε μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωνε όλο το προηγούμενο διάστημα για το αντίθετο.

Eνδεικτικό της νέας στάσης που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. πλην απροόπτου σε ό,τι αφορά την πανδημία) είναι πως ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ζητήσει συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης «να δώσει εξηγήσεις» για την οικονομική πτυχή της διαχείρισης της κρίσης.

Δηλαδή, ποια ποσά έχει διαθέσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων («μας είπε για 14 δισ. αλλά έχουν δοθεί μόνο 4 δισ. σ' αυτούς τους τομείς, πού πήγαν τα άλλα δέκα δισ.;») αλλά και από πού τα έχει αντλήσει.

«Δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιφύλαξη για... το ροκάνισμα»

Ειδικά για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε, με ειρωνεία και οργή, ότι το προ κορωνοϊού διάστημα, η ΝΔ το απαξίωνε.

«Το έλεγαν αχρείαστο ή ανύπαρκτο. Ο κ. Σκυλακάκης το χαρακτήριζε ως τη μεγαλύτερη γκάφα της οικονομικής επιστήμης, ενώ όταν παρουσιάσαμε προ δέκα ημερών τις προτάσεις μας για τη στήριξη της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης μάς κατηγόρησε για πλειοδοσία, λέγοντας ότι αυτά τα χρήματα (σ.σ. του μαξιλαριού) θα τα χρειαστούμε σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας. Και τώρα οι διαρροές λένε ότι το ροκανίζουν ήδη».

Δεδομένου ότι πρόκειται για κυβερνητικές διαρροές και όχι για επίσημες ανακοινώσεις, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως τις άκουσε «με εξαιρετική επιφύλαξη», διότι η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να σταθεί όρθια χάριν αυτού του «μαξιλαριού» είναι κρίσιμη. «Αλλιώς θα είχαμε ήδη χρεοκοπήσει», είπε.

Όσο για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την αξιοποίηση του «μαξιλαριού», ήταν ξεκάθαρα θετικός: «Μα, εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε να σπάσει ο "κουμπαράς" για να στηριχθεί η οικονομία, η εργασία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα 16 δισ., δηλαδή το ‘σκληρό μαξιλάρι’, είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές χρέους. Περισσεύουν 20 δισ. συν άλλα τόσα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η μομφή είναι για το σχέδιο που υπάρχει για να κρατηθούμε όρθιοι, όχι για το εάν θα σπάσει ο κουμπαράς».

Προσφορά (επιχειρήσεις) και ζήτηση (εργαζόμενοι)

Για τον λόγο αυτό, επέμεινε να δώσει η κυβέρνηση «με πλήρη διαφάνεια την εικόνα των δημόσιων οικονομικών» (σ.σ. σχετικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων έχει καταθέσει ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) και να εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποίησε επαρκή ποσά για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Αλλιώς, όπως προειδοποίησε, οι δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ, για ύφεση 10% και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3% το 2020, «μπορεί να αποτελέσουν και την ήπια εκδοχή». Με την ευκαιρία αυτή, εξήγησε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές και γενναίο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να αποτραπεί η βαθιά ύφεση και η επαναφορά των μνημονίων, στηρίζεται ακόμα και στον νόμο περί προσφοράς και ζήτησης.

«Εχει σημασία η χρονικότητα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες, δεν θα αρκούν για τις ανάγκες που θα έχουν προκύψει. Πρέπει να διατηρηθεί η προσφορά (με ενίσχυση των επιχειρήσεων) και η ζήτηση (με τη στήριξη των εργαζομένων). Αλλιώς, θα έχουμε τα λουκέτα και την ανεργία των χειρότερων ημερών της μνημονιακής κρίσης».

Εξέφρασε τον φόβο, δε, το πέρασμα από την ύφεση στην ανάκαμψη όχι απλώς να μην είναι σύντομο (μορφή «V») αλλά να εξελιχθεί σε «L».

Πιστοληπτική γραμμή και μετά μνημόνιο

Απαντώντας στην πάγια ερώτηση, εάν το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενέχει ρίσκο, απάντησε: «Δεν προτείναμε να δοθούν όλα τα διαθέσιμα λεφτά. Από τα περίπου 40 δισ. (σ.σ. μαξιλάρι συν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις) εμείς είπαμε να πάρουμε τα 14 δισ. ευρώ, όχι όλα. Ολοι αυτό κάνουν ή προσπαθούν να το κάνουν στην ευρωζώνη. Η ίδια η Γερμανία έχει δώσει το 5% σε δημοσιονομική επέκταση. Εγιναν ξαφνικά σοσιαλιστές; Οχι, απλώς καταλαβαίνουν ότι το χρήμα πρέπει να πέσει έγκαιρα, για να διατηρηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση».

Αναφέρθηκε επιπλέον σε «σκέψεις» συμβούλων του πρωθυπουργού να προσχωρήσει η χώρα σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, «όπως ήθελε ο κ. Στουρνάρας μετά τη λήξη των μνημονίων».

Αρα, όπως πρόσθεσε, «να μπούμε τώρα σε ένα είδος προγράμματος και, όταν αυτό τελειώσει, σε κανονικό (μνημονιακό) πρόγραμμα. Διότι μόνο έτσι θα μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση στο εργασιακό, όπως θέλει ο ΣΕΒ. Αν το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, θα βρει απέναντί του την κοινωνία. Η χώρα μόλις βγήκε από μία 10ετή περιπέτεια, είναι κρίμα να ξαναμπούμε σε νέα».

Γιατί άνοιξε θέμα εκλογών ο κ. Μητσοτάκης;

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την εκλογολογία των ημερών στον πρωθυπουργό. «Το πρόσφατο διάγγελμά του ήταν προεκλογικό, μίλησε σαν πολιτευτής. Ενώ όλη η αντιπολίτευση στέκεται με ευθύνη σ' αυτή την κρίση, ο ίδιος επιδεικνύει στάση αυταρέσκειας, αλαζονείας και επιδίωξης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Για ποιο λόγο; «Ο κ. Μητσοτάκης ή δεν έχει πάρει χαμπάρι τι έρχεται ή επειδή έχει πάρει χαμπάρι, σχεδιάζει απόδραση μέσω εκλογών», είπε, για να προσθέσει, «δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα».

Σχολίασε μάλιστα και δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να σχεδιάζει εκλογές «για να τις κερδίσει εκ νέου και να ξεμπερδέψει με τον Τσίπρα».

Όπως είπε: «Το πρόβλημά του δεν είναι πώς θα ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό αλλά με τον Τσίπρα; Δεν θα ξεμπερδέψει με την Αριστερά κι ας έχει με το μέρος του το μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ».

Εγώ δεν έκανα εκλογές με απαγόρευση συναθροίσεων

Στην παρατήρηση ότι και ο ίδιος προσέφυγε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς είχαν αλλάξει τα δεδομένα μετά τον συμβιβασμό με τους θεσμούς και το νέο μνημόνιο, έθεσε την υγειονομική παράμετρο και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν μέσω πανδημίας.

«Εγώ δεν πήγα σε εκλογές με απαγόρευση συναθροίσεων και με τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους. Ακούω τους επιστήμονες που λένε ότι δεν είναι αισιόδοξοι, λόγω της μικρής ανοσίας που έχουμε στη χώρα. Μου φαίνεται αδιανόητο να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός εκλογές σε τέτοιο κλίμα», τόνισε.

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητη η άκρως θετική αναφορά στον καθηγητή Δημόσιας Υγείας Ηλία Μόσιαλο, στον οποίο ανέθεσε ο πρωθυπουργός την εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς για τα θέματα της πανδημίας.

«Ο κ. Μόσιαλος μας προειδοποίησε εγκαίρως για το τι έρχεται κι εμένα προσωπικά, όταν δεν είχα ακόμα συνειδητοποιήσει την κατάσταση», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v