Ως «μέγιστη υποκρισία και προσβολή στην κοινωνία» χαρακτήρισε τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στη διάρκεια του briefing (μέσω τηλεδιάσκεψης) που παραχώρησε σήμερα από κοινού με τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη άμεσων μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, προκειμένου να αποφευχθεί μία βαθιά ύφεση που θα επαναφέρει τον μνημονιακό εφιάλτη, δεδομένου ότι το ΔΝΤ προβλέπει για την Ελλάδα, το 2020, ύφεση 10% και έκρηξη της ανεργίας στο 22,3%.
«Είναι μέγιστη υποκρισία και προσβολή προς την κοινωνία, σ' αυτές τις συνθήκες που δίνει τη μάχη με την πανδημία, ο πρωθυπουργός να ανοίγει ζήτημα εκλογών με μισόλογα», απάντησε σε ερώτηση για το «άρωμα εκλογών» που άφησε ο κ. Μητσοτάκης με το διάγγελμα της Δευτέρας.
«Ίσως ο ίδιος να συναισθάνεται ότι λόγω αδυναμίας να πάρει εγκαίρως μέτρα, θα οδηγηθεί σε επώδυνα μέτρα λίαν συντόμως. Αν ναι, να βγει και να το πει με παρρησία. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε», πρόσθεσε, αποφεύγοντας κάθε άλλη αναφορά στα εκλογικά σενάρια.
Στην ερώτηση του Euro2day.gr για το εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναλάβει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του «οικονομικού Αρμαγεδδώνα» που, κατά πολλές εγχώριες και διεθνείς εκτιμήσεις, έρχεται, ο κ. Χαρίτσης παρέπεμψε στο πακέτο μέτρων «Μένουμε Όρθιοι μετά την πανδημία» που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τροπολογία για προστασία της πρώτης κατοικίας («την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς απέρριψε») καθώς και στις ερωτήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου τη Μ. Δευτέρα για επαρκή ενίσχυση της «μεσαίας τάξης» και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
«Θα συνεχίσουμε εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, με πολιτικές δράσεις και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, εμείς δεν το απορρίπτουμε», είπε. Επισήμανε με έμφαση πάντως πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τα περιοριστικά μέτρα για τη μη διασπορά του ιού («και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ζήτησε πρώτος, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των εκκλησιών»), δεν θα ανεχθεί να παγιωθούν περιορισμοί στα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα.
«Μετά την πανδημία δεν πρέπει να μείνουν κατάλοιπα, όπως η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κοινωνία πρέπει να επιστρέψει σε λειτουργία με πλήρη δικαιώματα, τα περιοριστικά μέτρα αφορούν μόνο την παρούσα φάση», τόνισε.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ξανθός, δε, συμφώνησαν με τα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για το διήμερο του Μ. Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. «Εχουμε πει ότι αποδεχόμαστε τα μέτρα περιορισμού για τον μετριασμό της διασποράς. Είναι σωστή στρατηγική και έχει αποδώσει. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσει λόγω των εορταστικών ημερών και της κόπωσης του πληθυσμού», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, που ανήκει στους πλέον ένθερμους οπαδούς των μέτρων περιορισμού.
Με αναφορές στο πρωθυπουργικό διάγγελμα της Μ. Δευτέρας, ο κ. Χαρίτσης ανέδειξε τα εξής:
- Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη δημόσια Υγεία, την εργασία, την παραγωγική οικονομία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, προκειμένου η χώρα να αποφύγει την επιστροφή στο σπιράλ της ύφεσης.
- Είναι πια σαφές σε όλους ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά όρος ύπαρξης της κοινωνίας, πλέγμα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε νικητές από τη δύσκολη αυτή δοκιμασία.
- Είναι θετικό που ο κ. Μητσοτάκης εξύμνησε το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεδομένου ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, απαξίωνε ως κατάλοιπο κρατισμού την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ωστόσο, οι υποκριτικές ρητορικές πιρουέτες δεν αρκούν, καθώς η ενίσχυση του ΕΣΥ μετριέται με έργα και πράξεις.
- Αποτελεί πρόκληση να ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης ότι “σε πέντε εβδομάδες η κυβέρνησή του έκανε όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες”. Δεν είμαστε χρυσόψαρα, δεν ξεχνάμε πως όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις απόλυτα αναγκαίες προσλήψεις 19.500 γιατρών, η ΝΔ μιλούσε για παρωχημένες και σπάταλες επιλογές. Δεν ξεχνάμε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιέγραφε την παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα.
- Η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας με 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», περιγράφει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά για την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Με στόχο, μεταξύ άλλων, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, κεντρικό έλεγχο των εργαστηριακών ελέγχων και ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
Τακτικές που θα ζήλευαν οι φανατικοί των μνημονίων
Για το πεδίο της Οικονομίας, με αφορμή και τις εφιαλτικές προβλέψεις για ύφεση και ανεργία, τόνισε:
• Η κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για μία βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, προωθώντας, με πρόσχημα την πανδημία, απορρυθμίσεις που θα ζήλευαν και οι πιο φανατικοί των μνημονίων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο χθεσινό ενημερωτικό δελτίο του ο ΣΕΒ ζητούσε ακριβώς αυτά που έχει ήδη σπεύσει να κάνει η κυβέρνηση: Μειώσεις μισθών 50% με εκ περιτροπής εργασία, πλήρη κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέχρι και τράπεζα δανεικών εργαζομένων. «Θα μπορούσε να το θέσει και πιο ωμά ως σκλαβοπάζαρο» σχολίασε χαρακτηριστικά.
• Στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, για τους οποίους εδώ και ένα μήνα δεν είχε ληφθεί απολύτως καμία μέριμνα.
Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «περίσσιο θράσος» τη θέση του Αδωνι Γεωργιάδη ότι οι μακροχρόνια άνεργοι δουλεύουν με «μαύρα» και είναι φοροφυγάδες.
«Το χειρότερο δεν είναι η προχειρότητα της κυβέρνησης, αλλά η αμετροέπεια και η αλαζονεία της», είπε.