Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Με ή χωρίς πρόωρες κάλπες η μάχη θα δοθεί στην οικονομία

Η Κουμουνδούρου δεν αιφνιδιάστηκε από το «εκλογικό χρώμα» του πρωθυπουργικού μηνύματος, χωρίς να θεωρεί ειλημμένη την απόφαση. «Ακόμα και τον Ιούλιο θα επέλεγε, εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεπαν, αλλά δεν ξέρει... πόσοι είναι οι άνεργοι».

ΣΥΡΙΖΑ: Με ή χωρίς πρόωρες κάλπες η μάχη θα δοθεί στην οικονομία

Το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό συζητείται έντονα (και) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από καιρό, δηλαδή πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Για τον λόγο αυτό το «εκλογικό χρώμα» που είχε το χθεσινό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, κάθε άλλο παρά αιφνιδίασε τα στελέχη του κόμματος και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το σημείο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ πως «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε απόψε ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο».

Δεν θεωρούν, πάντως, δεδομένες τις πρόωρες κάλπες, αφού οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από παράγοντες που, αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολο να σταθμιστούν.

Για παράδειγμα, όπως λένε πηγές, η επιτυχής έκβαση (σ.σ. μέχρι στιγμής, τουλάχιστον) των περιοριστικών μέτρων πιστώνεται στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η δυσμενής οικονομική θέση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών σε συνδυασμό «με την ανασφάλεια και το άγχος για τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα, πριν καλά καλά ξεχαστεί η μνημονιακή δεκαετία», αποτελούν άγνωστη μεταβλητή για το πώς θα κινηθεί η λαϊκή ψήφος -εάν απαιτηθεί στο αμέσως επόμενο μέλλον.

Κατά τα ίδια στελέχη, περισσότερο πιθανή θα έμοιαζε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες... τον Ιούλιο (εάν οι υγειονομικές συνθήκες το επέτρεπαν) παρά τον Σεπτέμβριο. Όχι τόσο επειδή από τα μέσα του φθινοπώρου αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όσο διότι επίκεινται επώδυνα μέτρα λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Με αυτό το σκεπτικό, λένε, ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε να προσφύγει στις πρόωρες κάλπες πριν λάβει σκληρά μέτρα και όχι μετά. Κι όπως επισημαίνουν, ειδικά φέτος θα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για «τα μπάνια του λαού» που δεν πρέπει να διαταραχθούν, καθώς η δυσμενής οικονομική θέση, η ανασφάλεια, αλλά και... ο φόβος του κορωνοϊού μόνο αδιατάρακτες θερινές διακοπές δεν προοιωνίζονται.

Παραπέμπουν, δε, στην παραδοχή του πρωθυπουργού κατά το χθεσινό του μήνυμα ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη, έστω κι αν διαβεβαίωσε πως την επόμενη χρονιά «θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάκαμψη» και «όλοι θα έχουν μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».

Επιπλέον, όπως υπενθυμίζουν, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι απόδημοι, στους οποίους ποντάρει η ΝΔ για να αυξήσει το εκλογικό της κοινό.

Αναμέτρηση δύο πολιτικών

Σε κάθε περίπτωση, στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν τη μάχη «της επόμενης ημέρας», είτε αυτή φέρει κάλπες είτε όχι. Όπως λένε, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού θα τερματιστεί και η πολιτική του «βάζουμε πλάτη» που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ... σε βαθμό παρεξήγησης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία (αλλά και νωρίτερα, με την κρίση στον Έβρο) καθώς θα αντιπαρατεθούν οι δύο λογικές:

- Της κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση «με το σταγονόμετρο» μισθωτών-επιχειρήσεων-ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων-ανέργων (και καθόλου των καλλιτεχνών), με σχεδιασμό 4ου μνημονίου.

- Της αξιωματικής αντιπολίτευσης για γενναίο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης των παραπάνω και στήριξης της πραγματικής οικονομίας που θα φρενάρει την ύφεση και θα αποτρέψει άλλη μία μνημονιακή περιπέτεια.

«Είτε με είτε χωρίς εκλογές, σ' αυτό το πεδίο θα δοθούν οι μάχες μετά τον σταδιακό απεγκλωβισμό και εκεί θα αναδεχθούν οι διαφορές», σημειώνουν τα εν λόγω στελέχη.

Παρατηρούν, για παράδειγμα, ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες ότι στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης θα συμπεριληφθούν και οι μακροχρόνια άνεργοι, πιάστηκε... αδιάβαστος στον αριθμό τους: εξήγγειλε δηλαδή 400 ευρώ σε κάθε έναν από τις 155.000 μακροχρόνια ανέργους, τη στιγμή που αυτοί ξεπερνούν τις 400.000.

«Έχει εικόνα ο πρωθυπουργός πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα;» αναρωτήθηκε η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, για να προσθέσει ότι «το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών».

«Υποκρισία» η προσήλωση στη δημόσια Υγεία

Ακόμα και στον τομέα της δημόσιας Υγείας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντικρούουν την επιχειρούμενη «αυτοκριτική» του κ. Μητσοτάκη, όπως προκύπτει από τη φράση του: «Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες».

Τι απαντούν στον πρωθυπουργόQ

- Πρώτον, «επί τέσσερα χρόνια μάς λοιδορούσε ως κρατιστές που προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία, ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία οι μόλις 2.000 που εκτάκτως εξήγγειλε για την κρίση».

- Δεύτερον, ότι με την επιλογή της να μην προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις αλλά σε συμβάσεις χρόνου, στην ουσία αφήνει το δημόσιο σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο και αναζητεί τη συνδρομή της ιδιωτικής Υγείας σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως τώρα με την πανδημία.

Στην ουσία, δηλαδή, εμμένει στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, απλώς τώρα το κάνει πιο προσεκτικά σε σχέση με τους προ κορωνοϊού μήνες, που δρομολόγησε τα ΣΔΙΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v