Κάθε δυνατή πιθανότητα για «φθηνή» χρηματοδότηση θέλει να εξαντλήσει η κυβέρνηση, με φόντο τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες προκαλεί η πανδημία στην οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία και υπογράμμισαν με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την επιτακτική ανάγκη έκδοσης ενός «ομολόγου-Corona», όπως ενδεικτικά το ονόμασαν. Με αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα εξασφαλιστεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συγκεκριμένης κρίσης.
Με δεδομένες, αφενός, την αβεβαιότητα από την εξέλιξη της υγειονομικής αυτής περιπέτειας, τη χρονική διάρκειά της και τις τελικές οικονομικές επιπτώσεις της και αφετέρου την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την επόμενη εβδομάδα (όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας), ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, υπό μια συμφωνημένη, κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.
Παράλληλα, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, θα τον ενδιέφερε να συμμετέχει ως «βασικός παίκτης» στην ευρωπαϊκή ομάδα που συνδιαμορφώνει τους όρους για την απάντηση της Γηραιάς Ηπείρου στις εξελίξεις. Κάτι που θα επιδιώξει να πράξει και κατά τη σημερινή συνεδρίαση -με τηλεδιάσκεψη- της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου μαζί με τους άλλους ηγέτες οι οποίοι συνυπογράφουν την επιστολή, θα προσπαθήσουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις -κατ' αρχάς- της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών του Βορρά.
Η κοινή πρόταση των «9», σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες με πρωτοβουλία της Ιταλίας και την αρχική σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της χώρας μας. Στη συνέχεια, επιδιώχθηκε και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στην προσπάθεια και άλλων χωρών (Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Σλοβενία και Ιρλανδία), με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.
«Ισχυροί σύμμαχοι»
«Προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Ήταν μια συντονισμένη ενέργεια και είναι πολύ θετικό ότι δεν πρόκειται για απλά μια πρωτοβουλία των χωρών του Νότου, αλλά συμμετέχουν ισχυροί σύμμαχοι και από την υπόλοιπη Ευρώπη», σημειώνει κυβερνητική πηγή. Υπενθυμίζει, στο πλαίσιο αυτό, την κατ’ επανάληψη επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη δημιουργίας και διάθεσης ενός νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου, «σαφώς μεγαλύτερου» -κατά την ίδια πηγή- της ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Όλοι αναγνωρίζουν, άλλωστε, ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με πριν, με τις προβλέψεις για αρκετούς πληττόμενους κλάδους, π.χ. ο τουρισμός, να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Είναι ένα από τα στοιχήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική -και όχι μόνο- κυβέρνηση και αναμένεται να τεθούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., η οποία θα έχει μοναδικό θέμα την κρίση από την πανδημία.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους προς τον Σαρλ Μισέλ οι εννέα ηγέτες, «θα χρειαστεί να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώσουμε ξανά τις οικονομίες μας», ενώ κάνουν λόγο και για την εκπομπή ενός ισχυρού σήματος προς τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι «συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά και επιδίωξη της Ε.Ε. είναι να δοθεί μια ενιαία και πειστική απάντηση στο πρόβλημα των καιρών μας».
Άλλωστε, το θέμα της ευρωπαϊκής συνοχής και της αλληλεγγύης εκ των πραγμάτων επανέρχεται εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων, με τα κλειστά σύνορα και τις κλειστές αγορές να δίνουν τροφή για πολλές συζητήσεις.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ενδιαφέρουσες», είναι το λιτό σχετικό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου μιλούν για μια «εντελώς διαφορετική κρίση σε σχέση με κάθε προηγούμενη και απαιτούνται ρηξικέλευθες αποφάσεις εδώ και τώρα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρουν.