«Βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο, χρειαζόμαστε μια οικονομία πολέμου» σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, παρουσιάζοντας στη Βουλή δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζόμενων. «Όλοι μιλούν για πόλεμο με έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό. Έχουμε μπροστά μας έναν “Μαύρο Κύκνο”, που αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέραμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χτύπησε καμπανάκι κυρίως για τα ακριτικά νησιά. Μάλιστα αποκάλυψε ότι δήμαρχος ακριτικού νησιού της τηλεφώνησε και της κατήγγειλε ότι ακόμα και τώρα φτάνουν τουρίστες από την Ιταλία. «Πως έφτασαν εκεί; Γιατί δεν τους σταμάτησε κανείς; Χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου» σημείωσε.
Στο μέτωπο της οικονομίας η Φώφη Γεννηματά είπε πως χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα. Για να συμπληρώσει πως οι αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους θα παραμείνουν και μετά την κρίση του κορωνοιού, δεδομένου ότι το 2019 έκλεισε με ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,9% του ΑΕΠ) και είμασταν μακριά από τους στόχους και πριν τον κορωνοιό.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως από την στιγμή που το Eurogroup μας έδωσε δημοσιονομικό χώρο έστω για το 2020 πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού. Για να ενισχυθεί το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θίγονται από την κρίση.
Παράλληλα τόνισε πως «κύριο ζήτημα είναι η ρευστότητα στην οικονομία και ο ρόλος των τραπεζών. Να ακολουθήσουμε στην οικονομία το παράδειγμα της Ισπανίας. Να δοθούν (και ειδικά στις μικρομεσαίες ) κρατικές εγγυήσεις για άτοκα η χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες και επιδοτήσεις. Είναι επιβεβλημένη η άμεση αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Και η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Τα μέτρα της αναστολής των υποχρεώσεων πρέπει να ισχύσουν και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά έχουν μεγάλες μειώσεις στο τζίρο».
«Την ώρα όμως που λέμε ότι «έχουμε πόλεμο», οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη ,τους μαχητές της πρώτης γραμμής. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους εργαζόμενους του που σηκώνουν όλο το βάρος» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρότεινε δε:
-Να επεκταθεί ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα και σε όλους τους εργαζόμενους ως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ ,στο ΕΚΑΒ και στις προνοιακές δομές.
-Να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών για όσο χρόνο κρατήσουν οι έκτακτες συνθήκες σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Παράλληλα επεσήμανε πως πρέπει να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό για το test και τα ιδιωτικά κέντρα με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα να πολλαπλασιαστούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό. Με συμμετοχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας.
«Ακούμε ότι πρόκειται να υιοθετήσουν την πρότασή μας για ομάδες (κινητά συνεργεία) που θα κάνουν, με συγκεκριμένα κριτήρια και τον κατάλληλο εξοπλισμό, επισκέψεις και δειγματοληψίες στο σπίτι. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να εφαρμοστεί» τόνισε.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως «δίνουμε τη μάχη με υπευθυνότητα, στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών και των αξιών του πολιτισμού μας. Δεν στήνουμε σύγχρονο Καιάδα για να πετύχουμε ανοσία- ουσιαστικά ανοησία- της αγέλης».