Ανεπαρκή και αμφίβολης αποτελεσματικότητας χαρακτήρισε η αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Η εκτενής ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε περίπου πέντε ώρες μετά την κοινή συνέντευξη των Σταϊκούρα-Βρούτση-Γεωργιάδη, αλλά όχι τυχαία: οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος επέλεξαν να μιλήσουν πρώτα με εκπροσώπους φορέων της αγοράς (όπως της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και της ΓΣΒΕΕ), προκειμένου να λάβουν υπόψη αντιδράσεις και παρατηρήσεις.
Οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές. “Αναμένονται χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, χρειάζεται άμεσα ρευστό και όχι υποσχέσεις μέσω ΕΣΠΑ αργότερα”, φέρεται να είπαν. Ζήτησαν επίσης πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους και επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες για όσο διάστημα θα μείνουν εκτός δραστηριότητας.
Αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στα γενναία μέτρα στήριξης που έλαβαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία με το πακέτο των 9,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας.
Επισημαίνουν δε, μία “λεπτομέρεια”: ότι η ελληνική κοινωνία μόλις βγήκε από την δεκαετή μνημονιακή κρίση, με τις οικονομικές αντοχές και τις ψυχολογικές ανοχές στα όριά τους. Συνεπώς, καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα (και ισχυρότερη) καταιγίδα που έρχεται από την χειρότερη θέση, σε σύγκριση με τους λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες – με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για την “συμπεριφορά” της τους επόμενους μήνες.
Η εκτίναξη των απολύσεων (40.000 μέχρι στιγμής μέσα στον Μάρτιο) και η βεβαιότητα για αύξηση του αριθμού στο επόμενο δίμηνο, σε συνδυασμό με μειώσεις μισθών και μη καταβολή δεδουλευμένων από επιχειρήσεις που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο πλήγμα, συσσωρεύει ήδη “τον ατμό στη χύτρα”. Κατά τα ίδια στελέχη, “δεν είναι δυνατόν, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη να λαμβάνει τα λιγότερα μέτρα ως ποσοστό του ΑΕΠ”
«Ρίξτε» 5 δισ. ευρώ άμεσα
Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν: η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει “στο έπακρο” τις δυνατότητες που δίνει το “μαξιλάρι ασφαλείας” των 37 δισ. που παρέδωσε η κυβέρνησή του προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Ως εκ τούτου, τα “τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ”, που απαιτούνται σ΄αυτή τη φάση, μπορούν να βρεθούν από την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%, όπως ανέφερε ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σ΄αυτό το πλαίσιο, η θέση του κόμματος, όπως παρουσιάσθηκε από τον εκπρόσωπό του Αλέξη Χαρίτση, για τις ανακοινώσεις των τριών υπουργών, είναι:
- Το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.
- Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.
- Ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.
- Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Επιπλέον, απαιτείται ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).
- Ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.
- Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.
- Έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
- Αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.
- Παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.