Παραμένοντας σταθερά στους χαμηλούς τόνους που επιβάλλει η μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση από το «χτύπημα» του κορωνοϊού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρεμβαίνει με προτάσεις σε δύο επίπεδα: της θωράκισης (όσο γίνεται εν μέσω τρικυμίας) της Δημόσιας Υγείας και της αντιμετώπισης των πρώτων, σοβαρών, οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
Ως προς το πρώτο, η προσοχή στρέφεται από χθες στην έλλειψη αντιδραστηρίων, εξαιτίας της οποίας δεν γίνονται πλέον τεστ παρά μόνο σε όσους νοσηλεύονται, σε σοβαρή ή βαριά κατάσταση. Κατά την άποψη αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έπρεπε να έχει προμηθευτεί μεγάλο αριθμό αντιδραστηρίων απ' όταν άρχισαν να έρχονται τα πρώτα «μαύρα» μηνύματα από την Ιταλία.
Επειδή, λένε, αυτό δεν φαίνεται (εκ του αποτελέσματος) να έχει γίνει, τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν αφενός να εντείνουν τις προσπάθειες προμήθειας του υλικού «παρά τη δραματικά αυξημένη ζήτηση από όλες τις χώρες που πλήττονται» και, αφετέρου, να αναζητήσουν αντιδραστήρια από τα ιδιωτικά νοσοκομεία -«και να τα επιτάξουν, εάν χρειαστεί».
Πέραν αυτού, οι αρμόδιοι τομεάρχες Νίκος Παππάς, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Τσίπρας, εστίασαν χθες στην προμήθεια βασικών μέσων προφύλαξης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και τη διανομή τους στους πολίτες.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν, η Πολιτεία πρέπει:
- Να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς κατ' ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή, αν αυτό δεν κριθεί αναγκαίο.
- Να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγχώρια παραγωγή εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης από την παραπάνω κατηγορία, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα, είτε από ιδιώτες είτε από το δημόσιο.
- Να εξασφαλίσει τη διάθεση των παραπάνω ειδών σε φαρμακεία, σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές (διατίμηση) και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες (για παράδειγμα, με βάση το ΑΜΚΑ).
Άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων-εργαζομένων
Στο εργασιακό και επιχειρηματικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «έρχεται τσουνάμι» που θα παρασύρει άμεσα μεγάλο αριθμό εργαζομένων με απολύσεις και μη καταβολή μισθών, τους οποίους, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να σηκώσουν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Από τη συζήτηση στο Eurogroup τη Δευτέρα εκτιμάται ότι δεν υπήρξαν γενναίες λύσεις, αντάξιες του μεγέθους της κρίσης που βιώνει ολόκληρη η ευρωζώνη και, φυσικά, η χώρα.
Το θέμα απασχόλησε την τηλεσύσκεψη που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες και τομεάρχες. Σύμφωνα με πηγές, η απόφαση του Eurogroup χαρακτηρίσθηκε «πολύ κατώτερη των περιστάσεων για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».
Ειδικά για το εργασιακό, η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε, σε δημόσιες παρεμβάσεις της: «Θα πρέπει να υπάρξει απαγόρευση των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε με εντολή της κυβέρνησης είτε λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το βάρος προφανώς δεν μπορούν να το επωμιστούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό η πρότασή μας είναι το κράτος να καλύψει εξ ολοκλήρου το μισθολογικό κόστος, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».
Παρέπεμψε, δε, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ: «Το 1% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι επαρκές σε καμία περίπτωση να καλύψει τη ζημιά. Δεν πρέπει να μετατοπιστεί το βάρος αυτής της ζημιάς στους εργαζόμενους, που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ έντονα προβλήματα στην καθημερινότητά τους».
5 δισ. ευρώ αν μειώσουμε το πλεόνασμα
Στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα 5 δισ. ευρώ;» είχε απαντήσει νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Ήταν η στιγμή (στο προχθεσινό Eurogroup) να ζητήσουμε να μειωθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μη μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουν σε σχέση με τον ιό. Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ.», είπε. Παραπέμποντας και στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «που τόσο χλευάστηκε ενώ τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο».
Κατά τον κ. Τσακαλώτο, η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται. «Και αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά, έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια».
Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε περισσότερες δαπάνες για τη δημόσια Υγεία πολύ πριν τον κορωνοϊό.
«Μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος. Ακόμα και οι ιδεολόγοι του πληθωρισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος. Ο δημόσιος τομέας στην υγεία είναι πολύ σημαντικός, για να είμαστε καλυμμένοι τόσο καθημερινά όσο και όταν έχουμε έκτακτες κρίσεις», σημείωσε με έμφαση.