Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της απαγόρευσης της Θείας Λειτουργίας

Οι άκαρπες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Το Plan B του Κυριάκου Μητσοτάκη και το… πολιτικό κόστος. «Βασικό μας μέλημα, η δημόσια υγεία», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το παρασκήνιο της απαγόρευσης της Θείας Λειτουργίας

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατόπιν της σχετικής προτροπής των ειδικών επιστημόνων, ήταν ειλημμένη. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι δεν θα χρειαστεί να την ανακοινώσει, θεωρώντας -σύμφωνα με το περιβάλλον του- ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας θα συνέβαλε με ξεκάθαρο τρόπο στην προστασία της δημόσιας υγείας και θα γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να απαγορεύσει τις συναθροίσεις πιστών μέσα στους ιερούς ναούς. Αυτό τελικά δεν έγινε με σαφήνεια, καθώς η βραδινή ανακοίνωση της ΔΙΣ, πέραν των άλλων, έκανε λόγο για λιτή κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, διάρκειας μιας ώρας. Οι πολυήμερες… διαπραγματεύσεις με την Εκκλησία, όπως αποδείχθηκε, δεν έπιασαν τόπο και ήρθε η ώρα της εφαρμογής του «Plan B».  

Λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προχώρησε στο επόμενο βήμα, προς υλοποίηση της κυβερνητικής βούλησης, ανακοινώνοντας ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Εξαίρεση αποτελούν οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις (με τη συμμετοχή του μικρότερου δυνατού αριθμού ανθρώπων), καθώς και η ατομική προσευχή. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναρτούσε tweet με τη συγκεκριμένη απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι «η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί κατ’ αρχάς για δύο εβδομάδες, ωστόσο, δεν αποκλείεται να παραταθεί, αναλόγως και με τις εξελίξεις. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες κινήσεις που είχε να κάνει έως τώρα ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων θα άνοιγε «μέτωπο» με τους… σκληροπυρηνικούς -έστω- ιεράρχες, ωστόσο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό ήταν μονόδρομος. «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ίσως μάλιστα να ελήφθη και πιο αργά απ’ όσο θα έπρεπε, όμως αναμέναμε την ηγεσία της Εκκλησίας να πράξει από μόνη της το αυτονόητο. Να προστατεύσει τους πιστούς και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία». Αυτό σημείωνε συνομιλητής του πρωθυπουργού, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμώντας παράλληλα ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έπραξε αψηφώντας το πολιτικό κόστος, αν και με τη συγκεκριμένη απόφαση είναι βέβαιο ότι συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».  

«Άτολμη στάση»

Είχε προηγηθεί μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να πειστούν ο Αρχιεπίσκοπος και τα λοιπά μέλη της Ιεράς Συνόδου να κλείσουν τους ιερούς ναούς, τουλάχιστον όσον αφορά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας παρουσία πιστών, αλλά -όπως αποδείχθηκε- μάταια. Τουλάχιστον δύο φορές τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο («άτολμη στάση» τού αποδίδουν… κακές γλώσσες εντός της κυβέρνησης), ενώ και χθες, στην αρχή της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο καθηγητής-εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήριος Τσιόδρας ενημέρωσε δια ζώσης τους ιεράρχες για τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνάθροιση ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, όπως αυτοί των ιερών ναών.

Το εν λόγω ζήτημα έχει υπογραμμίσει αρκετές φορές και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του. Χαρακτηριστική η τοποθέτησή του στο «Πρώτο Θέμα» την περασμένη Κυριακή: «Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της Εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι -και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτό τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες», σημείωσε, διαχωρίζοντας το δικαίωμα της ατομικής προσευχής από αυτό της μαζικής προέλευσης. «Βασικό μέλημά μας, η δημόσια υγεία», τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v