Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Τουρκία προκαλεί σε Έβρο και Αιγαίο

Πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι απανωτές ήττες Ερντογάν και το εσωτερικό του ακροατήριο. Οι ζυμώσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Γιατί η Τουρκία προκαλεί σε Έβρο και Αιγαίο

Με ιδιαίτερη προσοχή και διαρκή ετοιμότητα παρακολουθεί η κυβέρνηση τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Παρόλο που η ελληνική πλευρά δεν εξεπλάγην από τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας, όπως ο εμβολισμός του σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στην Κω, οι χαμηλές πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τον Έβρο και οι νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν προς τη χώρα μας από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, αναπόφευκτα διατήρησαν στο κόκκινο τον συναγερμό που έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στο Ελληνικό Πεντάγωνο.  

Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τα συγκεκριμένα γεγονότα στις τελευταίες απανωτές ήττες τις οποίες έχει υποστεί ο Τούρκος πρόεδρος, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο στη Συρία όσο και σε διπλωματικό, στις επαφές του στις Βρυξέλλες, καθώς και στη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Έχει πληγωθεί ο υπέρμετρος εγωισμός του και αναζητά τρόπο για να… σώσει την παρτίδα. Ιδίως ενώπιον του εσωτερικού του ακροατηρίου, στα μάτια του οποίου χρειάζεται την επιβεβαίωση», αναφέρει διπλωματική πηγή, που θεωρεί εξαιρετικά πιθανόν οι προκλήσεις να συνεχιστούν από την Άγκυρα ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου το επόμενο διάστημα.     

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, οι Τούρκοι φέρονται έτοιμοι να βγάλουν και πάλι στα νερά του Αιγαίου το ερευνητικό «Oruc Reis», το οποίο πρόσφατα είχε μπει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας και Σάρατζ στη Λιβύη. Και αυτό, με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να προσπαθεί να πιέσει όσο μπορεί περισσότερο την Ευρώπη, ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. και της σύσκεψης που προσπαθεί να συγκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου.

Λίστα απαιτήσεων

«Διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι», είναι η εκτίμηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, διαμηνύοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό». Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, δεν διάβασε καλά την Ευρώπη, καθώς πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Τουρκίας και τις δηλώσεις του προέδρου της ως «απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές, συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που θέτει τη γειτονική χώρα εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής». Αυτά τα όρια και αυτή τη λογική, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Όσον αφορά τις διαβουλεύσεις πάνω στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι εφόσον πράγματι το θέλει και η Τουρκία, μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός, ο οποίος τελικά θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος. Η Ελλάδα και η Ευρώπη, κατά τις ίδιες πηγές, επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι εφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, η Ευρώπη θα της προσφέρει σχετική βοήθεια. Αυτό προϋποθέτει η Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τους πρόσφυγες και μετανάστες από τον Έβρο, να σταματήσει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news, να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος, να δεχτεί κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με τη Frontex σε ξηρά και θάλασσα και να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία -όσων δεν δικαιούνται άσυλο- θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v