Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Δείξτε τόλμη, ζητήστε άμεσα μέτρα από την ΕΕ

Οργή στην Κουμουνδούρου για «τον χαρταετό του Τσίπρα», παρότι το Μαξίμου απέφυγε κάθε ενημέρωση στην αντιπολίτευση. Πρόταση για άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ. Εμμένει στο αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Δείξτε τόλμη, ζητήστε άμεσα μέτρα από την ΕΕ

Με μεγάλη οργή πληροφορήθηκαν στην Κουμουνδούρου τη διαρροή του Μαξίμου περί ανευθυνότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διήμερο, υπό τη μορφή ερωτήματος «πού είναι ο κ. Τσίπρας, πετάει χαρταετό;».

Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, η οργή προέρχεται (και) από την προκλητική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει στο σκοτάδι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν να δηλώνει επισήμως και δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι "η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή" και την ίδια στιγμή, να μην καλείται η αντιπολίτευση να ενημερωθεί, έστω και σε επίπεδο εκπροσώπων των κομμάτων», λένε, αναφερόμενοι στη δήλωση του κ. Πέτσα μετά το ΚΥΣΕΑ το βράδυ της Κυριακής. Και προσθέτουν: «Χωρίς την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, κυρίως για ζητήματα που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τι να κάνει ο Τσίπρας στον Έβρο; Να επιθεωρεί αγήματα;».

Επισημαίνουν δε τα εξής:

- Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κυριακή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στον Έβρο, προκειμένου να δώσει το στίγμα τις σοβαρότητας της κατάστασης. Αλλά δεν «σήκωσε» το τηλέφωνο να κάνει το ίδιο με τους αρχηγούς των κομμάτων.

- Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δύο φορές (την Πέμπτη και την Παρασκευή) ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο «να βάλει πλάτη» για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Και, όπως σημείωναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το «πλάτη» αφορά τόσο την προώθηση των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ όσο και την εσωτερική πολιτική διαχείριση στις τοπικές κοινωνίες.

- Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε επισήμως την Κυριακή τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, χωρίς, φυσικά, να λάβει απάντηση.

«Εγκλωβισμένο το Μαξίμου στην τακτική-αλαλούμ που ακολούθησε στο προσφυγικό από την επομένη των εκλογών και στην ατολμία να απαιτήσει ο κ. Μητσοτάκης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προσπαθούν να βγάλουν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Τσίπρα στη σέντρα. Εκτός κι αν το κάνουν όλο αυτό για να ζητήσουν εμμέσως… τη συμβολή του».

Να πάρει η ΕΕ πρόσφυγες από Ελλάδα και Τουρκία

Πέραν τούτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε χθες, μέσω πηγών του, τα «δέκα λάθη» της κυβέρνησης κατά το καθοριστικό, για τις εξελίξεις, τελευταίο επτάμηνο, ενώ κατέθεσε (εκ νέου) τις θέσεις του.

- Σε πρώτη φάση, προβάλλει την πάγια πρόταση για αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα. Το επιχείρημα είναι πως δεν τίθεται πλέον θέμα απαγορεύσεων από την ευρω-τουρκική συμφωνία αφού η Τουρκία την ακύρωσε μονομερώς.

- Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση να επιμείνει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν θα έχει νόημα η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη σήμερα στον Εβρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου David Sassoli και την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, εάν δεν συνοδευτεί με τη διατύπωση του αιτήματος», αναφέρουν πηγές.

- Σε κάθε περίπτωση (με ή χωρίς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή), η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την ΕΕ να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να αποφασίσει:

• Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εάν δεν επανέλθει άμεσα στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας (σ.σ. της γνωστής ως ευρωτουρκική συμφωνία).

• Την ανάληψη της ευθύνης για την επεξεργασία ενός εναλλακτικού αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσης της Κοινής Δήλωσης, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.

• Την εκπόνηση προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ, αλλά και από την Τουρκία στην ΕΕ.

«Πάγος» από τον ΟΗΕ… στο ΚΥΣΕΑ

Όσο για ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Κυριακή μετά το ΚΥΣΕΑ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζουν «σπασμωδικά», όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις.

Ο λόγος για την προσωρινή αναστολή, κατά ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Πριν παρέλθει 24ωρο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έβαλε «πάγο» στην απόφαση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της ΕΕ για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v