Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η «λύση» των ακατοίκητων νησιών

Τι θα επιφέρει η απόφαση να «κατοικηθούν» αποκλειστικά από πρόσφυγες βραχονησίδες του Αιγαίου. «Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τεχνοκράτες;». Τι σημαίνει η δήλωση Τσίπρα «θα βάλουμε πλάτη» σε εθνικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η «λύση» των ακατοίκητων νησιών

Ένα 48ωρο μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Λέσβο και στη Χίο, η αξιωματική αντιπολίτευση παρεμβαίνει εκ νέου, καθώς δεν διαπιστώθηκε καμία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης στα νησιά και, κυρίως, αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού.

Αντιθέτως, στα πολιτικά γραφεία κυκλοφορεί έντονα ο «ψίθυρος» ότι η απόφαση για μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (ξερονήσια) «έχει σχεδόν ληφθεί» και αναζητείται η φόρμουλα για την ανακοίνωσή της.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε χθες μία τέτοια εξέλιξη, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει κάνει τη σχετική πρόταση εδώ και καιρό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή τη λύση την υποστήριξαν χθες ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και δύο δήμαρχοι, καταλήγοντας: «μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα».

Όπως προκύπτει από πληροφορίες και δηλώσεις, η κυβέρνηση (εάν καταλήξει οριστικά σ΄ αυτή την απόφαση) θα επισημάνει ότι αρχικώς δεν ήταν στα πλάνα της μία τέτοια «λύση» ωστόσο «την υιοθετεί» μετά την επεισοδιακή απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο-Χίο και την οξύτατη αντίδραση των κατοίκων στις επιτάξεις.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εν λόγω «λύση» είναι απαράδεκτη για δύο βασικούς λόγους «πέραν του απάνθρωπου χαρακτήρα της».

• Πρώτον, η δημιουργία κέντρων σε ακατοίκητα νησιά μαζί με τις εργασίες ηλεκτροδότησης-υδροδότησης «θα πάρει πολλούς μήνες έως και ένα χρόνο». Που σημαίνει ότι σ΄ αυτό το διάστημα τα νησιά όχι μόνο δεν θα αποσυφορηθούν αλλά… θα συμφορηθούν περισσότερο, αφού ήδη έχουμε νέες ροές.

• Δεύτερον (και σημαντικότερο), μία τέτοια «λύση» θα καταστήσει τα ακατοίκητα νησιά κατοικίσιμα, με μοναδικούς «κατοίκους» τους χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες. «Το τι σημαίνει αυτό και πώς θα αξιοποιηθεί από διάφορους κύκλους, εντός κι εκτός χώρας, δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νέοι κάτοικοι θα είναι αμιγώς Μουσουλμάνοι, δεν χρειάζεται επεξήγηση», σημειώνουν.

Οι αντιδράσεις, συνεπώς, αναμένονται δυναμικές – όταν και εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη αυτής της απόφασης.

«Αξιοποιείστε έμπειρους»

Πέραν τούτους, η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή στελεχών τα οποία είχαν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε (και) για διατυπωθούν δύο αιτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη.

- Το ένα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου η ΕΕ είτε να δηλώσει ότι παραμένει ενεργή (θεωρητικά, έστω) η ευρω-τουρκική συμφωνία του 2016, είτε να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της.

- Το άλλο, να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση αφού έγινε ξεκάθαρο, ακόμα και στο δικό της «ακροατήριο», ότι η μέχρι τώρα (μη) πολιτική της επιδείνωσε το πρόβλημα.

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της σύσκεψης.

Μέσου αυτού του καλέσματος, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά, στην ουσία, από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει την εμπειρία τεχνοκρατών που, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης.

Όπως η (πρώτη γυναίκα) αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία εκτελούσε χρέη Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας συνόρων, αλλά αποστρατεύθηκε αμέσως μετά τις εκλογές από τη νέα κυβέρνηση. «Η κ.Τσιριγώτη ‘κρατούσε όλο το προσφυγικό στην πλάτη της’», αναφέρουν παράγοντες που έχουν γνώση του έργου της, επικαλούμενοι τις σημαντικές επαφές που είχε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και στην ΕΕ.

Έτερο πρόσωπο, λένε, που θα έπρεπε να κληθεί να συμβάλλει είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, λόγω των επιπλέον γνώσεων που έχει περί τα ελληνοτουρκικά.

Σημαντική, επίσης, θα ήταν η βοήθεια του παραμένοντος, προς το παρόν, διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου Μάρκου Καραβία, στον βαθμό που θα κριθεί απαραίτητη η περαιτέρω αξιοποίησή του.

«Εάν η κυβέρνηση κινηθεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ακυρώσει τις επιτάξεις, προχωρήσει σε μετακινήσεις στην ενδοχώρα και ζητήσει την συνδρομή των έμπειρων, μέσω μίας ομάδας εθνικού σχεδίου, για παράδειγμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει πλάτη όπως δήλωσε ήδη ο κ. Τσίπρας», τονίζουν πηγές του κόμματος. Με το «πλάτη» δε, εννοούν συμβολή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εσωτερικής διαχείρισης, με ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές κοινωνίες σε νησιά και ηπειρωτική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v