Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί χάσαμε στις εκλογές

Λάθη στη διαπραγματευτική τακτική του δραματικού πρώτου 6μήνου, καθυστέρηση των “θετικών μέτρων” και αντιπολιτευτικό-μιντιακό “αντιΣΥΡΙΖΑ” μέτωπο, οι τρεις βασικοί λόγοι. Συζήτηση στην ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί χάσαμε στις εκλογές

Η επώδυνη εφαρμογή μέτρων που περιελάμβανε το τρίτο Μνημόνιο, με αιχμή την φορολογία, οι καθυστερήσεις πολιτικών που δεν συνδέονταν, στον πυρήνα τους, με τις μνημονιακές υποχρεώσεις, το γενικευμένο «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» που γιγαντώθηκε (και) από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς και η υποτίμηση της αντίδρασης της λεγόμενης μεσαίας τάξης, σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να την προσδιορίσει με ακρίβεια, είναι ορισμένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στο κείμενο απολογισμού της προηγούμενης πενταετίας, το οποίο εγκρίθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Τον απολογισμό επεξεργάσθηκαν και συνέταξαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας και Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κείμενα που θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Για την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου επιχειρείται αυτοκριτική στην ποιότητα των πρώτων διαπραγματευτικών μηνών, με αρνητική αναφορά στην τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι κακώς η κυβέρνηση, στις αρχές εκείνης της δραματικής διαπραγμάτευσης, ήλπιζε σε βοήθεια πέραν των θεσμών, δηλαδή από ισχυρούς παίκτες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, υποτιμώντας τα ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Πιο ευνοϊκό Μνημόνιο

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν σαφώς πιο ευνοϊκό από την λύση που πρότειναν με επιμονή οι δανειστές (εξάντληση του δεύτερου Μνημονίου και στη συνέχεια τρίτο) και ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση οι αδύναμοι.

Αναφορά γίνεται και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε ως προς την ανακοίνωση των θετικών μέτρων ανακούφισης για το 2019-2020. Επισημαίνεται δηλαδή ότι η παρουσίαση των μέτρων τον Μάιο στο Ζάππειο, δηλαδή στην ευθεία προς τις ευρωεκλογές, προβλήθηκε από την αντιπολίτευση ως «προεκλογικές παροχές» και «πέρασε» στους πολίτες, δεδομένης της ισχυρής πίεση που υπέστησαν οι ασθενέστεροι οικονομικά τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλο τμήμα στελεχών, άλλωστε, επικρίνει αυτή την καθυστέρηση, εκτιμώντας ότι τα περίφημα θετικά μέτρα θα έπρεπε να ανακοινωθούν νωρίτερα, ώστε να μην συνδεθούν με τις ευρωεκλογές, καθώς, όπως λένε, ο χρόνος επαρκούσε δεδομένου ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Σ΄αυτό το κλίμα, όπως σημειώνεται κατά τις πληροφορίες, βρήκε έδαφος η ρητορική της ΝΔ για «ανάπτυξη-δουλειές-φοροελαφρύνσεις», παρά τα περί του αντιθέτου μηνύματα που εξέπεμπαν κορυφαία στελέχη της πριν από τις εκλογές και αφορούσαν «επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας, χαμηλές ελαφρύνσεις για τους πολλούς και μεγάλες για τους λίγους» κλπ.

Στο κείμενο του απολογισμού γίνεται ειδική αναφορά στην αντιπολιτευτική και μιντιακή επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα, καθώς και στο προσφυγικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v