Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eπιφυλάξεις της Αθήνας στις αποφάσεις του Βερολίνου

Τα «θολά» σημεία και η στάση των εμπλεκόμενων πλευρών. «Απούσα» από το τραπέζι των συζητήσεων η συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ. Τα μηνύματα του υπουργείου Εξωτερικών και του Εμανουέλ Μακρόν προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Eπιφυλάξεις της Αθήνας στις αποφάσεις του Βερολίνου

Για ένα «πρώτα θετικό βήμα, έστω και μικρό», μιλούν στην κυβέρνηση, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της χθεσινή Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη. Πάντως, όπως αναγνωρίζουν, υπάρχουν αρκετά «θολά» σημεία τα οποία ευελπιστούν να ξεκαθαρίσουν σήμερα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης , δεδομένου ότι -σύμφωνα με έμπειρο διπλωμάτη- «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει κατ’ αρχήν «θετικό» το γεγονός ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου «επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης», καθώς και τη «δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων».

Ζητούμενο βέβαια, από εδώ και πέρα, θα είναι η στάση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο της βορειοαφρικανικής χώρας, αλλά και της Τουρκίας -ιδίως αυτής- στον απόηχο των συνεχώς κλιμακούμενων προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν.  

Από τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία έχει διαμηνύσει πως θα στηρίξει στρατιωτικά την κυβέρνηση Σάρατζ, η δέσμευση όλων των πλευρών να τηρήσουν τη συμφωνία για το εμπάργκο των όπλων, αποκτά εκ των πραγμάτων μεγάλο ενδιαφέρον.

Πάντως, το μείζον ζήτημα για τη χώρα μας που δεν ήταν άλλο από τη συμφωνία της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης του Σάρατζ όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, που -όπως είχε προαναγγελθεί- δεν τέθηκε καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Και η ακύρωση αυτού, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι βασική προϋπόθεση για να αναγνωρίσει η χώρα μας οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη, διαφορετικά θα ασκηθεί βέτο.

Σύμμαχος του Σάρατζ

Για να ακυρωθεί η συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ, όπως τόνισε σε συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο καθηγητής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, θα πρέπει είτε να γίνει προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο και εκείνο να το ακυρώσει, είτε η μια από τις δυο κυβερνήσεις που το συνυπογράφουν να το καταγγείλουν. «Ελπίδα μας είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα καταγγείλει τη συμφωνία», τόνισε, εκτιμώντας παράλληλα ότι επιδίωξη του Τούρκου προέδρου είναι να διατηρηθεί ο σύμμαχός του Σάρατζ «ή ένα τμήμα του» στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης. Με αυτό τον τρόπο θέλει να εμποδίσει καταγγελία των μνημονίων που έχει συνάψει με την Τρίπολη αλλά και να διατηρήσει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, ώστε «την επόμενη ημέρα να έχει στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, κάτι που τον ενδιαφέρει διότι αισθάνεται ότι με αυτό τον τρόπο μας περικυκλώνει».

Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν πως «επιδίωξη της Τουρκίας είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους. Ωστόσο οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να παράξουν έννομα αποτελέσματα», εκτιμούν.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με την DW, παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο και ενώ η κατ' αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να πάρει το «πράσινο φως» για τα περαιτέρω.

Από τους λίγους που, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έγιναν γνωστά, απαίτησε να σταματήσει η αποστολή φιλότουρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη από την Άγκυρα, ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου.  Εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Μακρόν έχει ανοιχτό μέτωπο με τον Τούρκο πρόεδρο, κάτι που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην προσπάθεια απομόνωσης του κ. Ερντογάν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v