Να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί, τελικά, στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα θεωρείται μείζονος σημασίας για την αξιωματική αντιπολίτευση, διότι, πέραν του ρόλου της χώρας στην περιοχή, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κατοχύρωσης του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, που αγνοεί και «καταπίνει» την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της γραμμής Κρήτης-Καρπάθου-Ρόδου-Καστελόριζου.
Αρμόδιες πηγές διακρίνουν «αιφνιδιασμό» του Μαξίμου από την ανακοίνωση της Γερμανικής Καγκελαρίας χθες το βράδυ, σύμφωνα με την οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα στη διαδικασία -και μάλιστα, τη στιγμή που θα μετέχουν για πρώτη φορά δύο χώρες, η Αλγερία και το Κονγκό.
Η εκτίμηση περί «αιφνιδιασμού» προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτημα συμμετοχής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Θετικό μήνυμα συμμετοχής της Ελλάδας είχε δώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 29 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας (στο «Βήμα»: «Θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στη Λιβύη. Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου. Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;».
Δεδομένου ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηρίασαν την ελληνική απουσία από την εν λόγω διαδικασία, αλλά και την κυβέρνηση για την αποτυχία της να την επιτύχει, στελέχη τους εκφράζουν προβληματισμό για τους λόγους της εξαίρεσης.
«Εάν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε επειδή έβαλε βέτο ο Ερντογάν, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ο Α. Τσίπρας συμμετείχε στην προηγούμενη Διάσκεψη
Κατόπιν τούτων, είναι εύλογη η επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Ιταλίας και, μάλιστα, σε κορυφαίο επίπεδο, δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Χαρακτηρίζει δε, «φαιδρή» τη θεωρία (κυβερνητικών στελεχών) ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πρόσκληση της χώρας στο Βερολίνο.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες κομματικές πηγές:
- Η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Salame, για το μέλλον της Λιβύης, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019.
- Στη συνέχεια, ο ίδιος πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη της Διαδικασίας στις 4 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η πρώτη συνάντηση έγινε μέσα στον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο.
- Ως γνωστόν, οι εκλογές έγιναν στις 7 Ιουλίου και η διακυβέρνηση πέρασε στη ΝΔ.
Πρόσκληση Πάιατ (και) για το «αμυντικό νομοσχέδιο»
Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε χθες, με δική του πρωτοβουλία, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, Νίκο Παππά και Βαγγέλη Καλπαδάκη (διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα), στο πλαίσιο ενημέρωσης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Ατύπως, το αντικείμενο της συνάντησης ήταν (και) το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση να «παγώσει» το νομοσχέδιο για τη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ (αφορά τέσσερις βάσεις), λόγω της αμερικανικής στάσης στα ελληνοτουρκικά.
Οι τρεις έθεσαν θέμα έμπρακτης στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και εξήγησαν ότι άνευ αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο -εάν, τελικά, η κυβέρνηση επιμείνει να το φέρει στη Βουλή.