Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από την ψηφοφορία για τον νέο ΠτΔ

Γιατί ο συσχετισμός αναζωπυρώνει τα σενάρια (απειλές;) για πρόωρες κάλπες. Η «προεδρική πασαρέλα»... πήρε φωτιά. Λεπτομέρεια προς συζήτηση: ο νέος εκλογικός νόμος επιτρέπει το μπόνους εδρών και σε συνασπισμό κομμάτων.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από την ψηφοφορία για τον νέο ΠτΔ

Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει άρον άρον τον νέο εκλογικό νόμο προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στην αντιπολίτευση για την πρωθυπουργική απόφαση περί τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Παρότι η πρόσφατη Αναθεώρηση του Συντάγματος επιτρέπει, πλέον, στην εκάστοτε κυβέρνηση να «διορίζει» όποιον θέλει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, καθώς η ανάδειξή του αποσυνδέθηκε από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το Μαξίμου δεν θα ήθελε να δει τον νέο ΠτΔ να εκλέγεται με λιγότερους και από 151 βουλευτές – όπως δηλαδή επιτρέπει το νέο Σύνταγμα. Κάτι που ουδείς αποκλείει να συμβεί, εάν το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός δεν θα συγκεντρώσει ούτε την αποδοχή άλλου ενός, τουλάχιστον, κόμματος (εν προκειμένω, του ΚΙΝΑΛ) αλλά ούτε τα «ναι» των 158 κυβερνητικών βουλευτών στο σύνολό τους.

Σ΄αυτή την τελευταία λεπτομέρεια αποδίδεται η σπουδή της κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου, πόσο μάλλον ο συνδυασμός της με την επανεμφάνιση των σεναρίων για πρόωρες κάλπες μέσα στο 2020 προκειμένου η ΝΔ να μηδενίσει το κοντέρ και να κερδίσει άλλα τέσσερα κυβερνητικά χρόνια. (σ.σ. Το εν λόγω σενάριο θεωρεί βέβαιη τη νέα «γαλάζια» νίκη «πλην απροόπτου»). 

Κατά το αντιπολιτευτικό συμπέρασμα, συνεπώς, όσο παραμένει πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών – και, μάλιστα, με λίστα αντί «σταυρού» εάν γίνουν πριν κλείσει 18μηνο από τις κάλπες του περασμένου Ιουλίου – τόσο θα περιορίζεται στο ελάχιστο (ή θα εκμηδενίζεται) η πιθανότητα «αντάρτικου» στο κυβερνών κόμμα. «Για οποιοδήποτε θέμα, αρχής γενομένης από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». 

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Μητσοτάκη την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους από τι θα εξαρτηθεί η πρωθυπουργική απόφαση για τον νέο ΠτΔ. «Από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του», απάντησε, προκαλώντας δύο συζητήσεις:

- Πρώτον, ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν του μετέφερε απόφαση ή σκέψη για το πρόσωπο. 

- Δεύτερον, ότι η επιλογή θα είναι συνάρτηση... των παραπάνω παραμέτρων και υπολογισμών. 

Πήρε φωτιά η «Προεδρική πασαρέλα» 

Το αποτέλεσμα, έτσι κι αλλιώς, είναι να φουντώσουν τα «Προεδρικά καλλιστεία» καθώς τις τελευταίες ημέρες και ώρες δεν έχει μείνει και όνομα που να μην παρελάσει από την πασαρέλα.

Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα, η οποία φέρεται να συζητά πιο ανοικτά με τον κ.Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα που θα επέτρεπε το αβίαστο «ναι» του ΚΙΝΑΛ, φρόντισε χθες να μικρύνει τη λίστα των πιθανών υποψηφίων.

Η δήλωσή της ότι ο νέος ΠτΔ πρέπει να είναι «πρόσωπο από την παράταξή μας που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης", ερμηνεύθηκε ως αποκλεισμός της Μαρίας Δαμανάκη και “φόκους” σε υποψηφιότητες όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου ή του Νίκου Αλιβιζάτου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μένει να φανεί η στάση των 158 βουλευτών της ΝΔ (ενδεχομένως και δύο από το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη).

Το σίγουρο είναι ότι θα διαψευσθεί το Μαξίμου καθώς, σύμφωνα με την προ εορτών διαρροή, “η πρόταση του πρωθυπουργού θα είναι τέτοια που θα δυσκολευτεί να εξηγήσει η αντιπολίτευση την αρνητική θέση της”. 

Προφανώς, η αξιωματική αντιπολίτευση …δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να εξηγήσει το “όχι” στον κ.Βενιζέλο, δεδομένου ότι με την ανακίνηση της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν κορυφαίες ενέργειές του, όπως το PSI ή τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μπόνους εδρών και σε συνασπισμό κομμάτων...

Οι πληροφορίες θέλουν και το ΚΙΝΑΛ να βλέπει με ενδιαφέρον την προοπτική πρόωρων εκλογών. Κι αυτό διότι εκτιμά πως εάν τις ξαναχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπει σε δοκιμασία ο Αλέξης Τσίπρας και, μαζί του, το εγχείρημα να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου. 

«Ο Τσίπρας φεύγει και δεν θα έχει κανέναν ρόλο στο μέλλον», ήταν η βεβαιότητα της Φώφης Γεννηματά πριν τις εκλογές του Ιουλίου, πλην όμως την διεψευσε το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ και το 8% του ΚΙΝΑΛ. 

Η επιθυμία-στόχος φαίνεται ότι μετατέθηκε στο επόμενο εκλογικό ραντεβού και μένει να φανεί εάν αυτή τη φορά θα εκπληρωθεί.

Οι πολύ υποψιασμένοι συνδέουν κυβερνητικά σενάρια του μέλλοντος με τη διάταξη στον νέο εκλογικό νόμο, που δίνει το «μπόνους» εδρών όχι μόνο στο πρώτο κόμμα αλλά και σε συνασπισμό κομμάτων – υπό προϋποθέσεις που αφορούν το συνολικό και τα επί μέρους κομματικά ποσοστά.

Η σκέψη βεβαίως για σύμπλευση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ μοιάζει κάτι παραπάνω από απίθανη, με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο στελέχη της Κουμουνδούρου πιστεύουν στο... «ποτέ μην λες ποτέ».

Κυρίως, όπως λένε, εάν διαπιστωθεί η ανάγκη συνένωσης δυνάμεων «απέναντι στον κοινό εχθρό, τον ΣΥΡΙΖΑ». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v