Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tσίπρας: Κάθε πρωθυπουργός έχει μία κρίση, εγώ τις είχα όλες μαζί

Μας κατηγορούσαν ότι δίναμε μέρισμα-ψίχουλα και σήμερα αποκλείουν τρία εκατ. πολίτες. Η αναλογική 13η σύνταξη ήταν μόνιμο μέτρο. Εκεί που πρέπει, θα δίνουμε συναίνεση στα εθνικά.

Tσίπρας: Κάθε πρωθυπουργός έχει μία κρίση, εγώ τις είχα όλες μαζί

Τη συνειδητή προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών στην οικονομία από τη ΝΔ ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στα θέματα ασφάλειας δεν εφαρμόζει «νόμο και τάξη αλλά τρόμο και πάταξη», προειδοποιώντας, «φοβάμαι ότι θα θερίσει θύελλες».

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 (στον Γιώργο Παπαδάκη) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε έναν μικρό απολογισμό στα όσα κατάφερε η δική του κυβέρνηση. «Οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, έστω με λάθη και παραλείψεις. Όταν αναλάβαμε, δεν είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, καταφέραμε να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, να ξαναβάλουμε την οικονομία στις ράγες και να ρυθμίσουμε το χρέος. Όλα τα προβλήματα μπροστά μας ήταν, και τα οικονομικά και το προσφυγικό. Κάθε πρωθυπουργός έχει μία κρίση να αντιμετωπίσει, εγώ τις είχα όλες μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε την κριτική που ασκούσαν στην κυβέρνησή του τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα μέσα ενημέρωσης τέτοιες ημέρες πέρυσι, χαρακτηρίζοντας «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα. «Φέτος η κυβέρνηση δίνει πολύ λιγότερα, τρία εκατομμύρια πολίτες δεν θα πάρουν μέρισμα», ανέφερε.

Απαντώντας στο γνωστό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το μεγαλύτερο τμήμα του μερίσματος «ο Τσίπρας το έδωσε το Πάσχα για προεκλογικούς λόγους», είπε: «Η 13η σύνταξη (ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και μέρος της για τους υπόλοιπους) ήταν μόνιμο μέτρο, δεν ήταν μέρισμα. Και θα γινόταν ολόκληρο μόνιμο μέτρο όσο τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονταν».

Υπενθυμίζοντας ότι το μνημόνιο τερματίσθηκε τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ότι αμέσως μετά, έχοντας πλέον τη δυνατότητα, «δώσαμε σε μόνιμα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ συν τα 800 εκατ. ευρώ σε μέρισμα τον περσινό Δεκέμβριο. Όλα αυτά η αντιπολίτευση τα αποκαλούσε ‘τέταρτο μνημόνιο’ αλλά φέτος κάνει τις όποιες παροχές εξαιτίας της δυνατότητας που εμείς δώσαμε».

Ειδικά για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, σημείωσε ότι με το σύστημα των κλάσεων, η μέση επιβάρυνσή τους θα είναι 500 ευρώ ετησίως. Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι κατά το ήμισυ «γέμισε» από τους ίδιους τους φορολογούμενους και το υπόλοιπο από τους δανειστές.

«Αλλιώς θα είχαμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή πάλι τους δανειστές πάνω από τα κεφάλια μας», είπε.

Νόμος και τάξη ή Φαρ Ουέστ;

Για το θέμα των ημερών περί την αστυνομική αυθαιρεσία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

- Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι ζούμε σε μία περίοδο εικονικής πραγματικότητας, όπου βρίσκεσαι στα καλά καθούμενα απολογούμενος. Αυτό που έκανε ο κ. Ινδαρές (στο Κουκάκι) ήταν να ζητήσει εισαγγελική άδεια για να μπουν οι άνδρες των ΕΚΑΜ στο σπίτι του.

- Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και από τον πολίτη και, κυρίως, από αυτούς που έχουν την ευθύνη για την τήρησή του. Αλλιώς, θα γίνουμε φαρ ουέστ, θα έχουμε καουμπόηδες. Ο κ. Ινδαρές δεν είναι ένας επαναστάτης, είναι ένας αστός που τους είπε «βρισκόμαστε σε εμφύλιο, συμπεριφέρεστε σαν αναρχικοί». Φοβάμαι ότι θα θερίσουν θύελλες... Αυτό που κάνουν δεν είναι νόμος και τάξη αλλά τρόμος και πάταξη.

- Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια, ούτε ένα συγγνώμη δεν δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Συναίνεση στα εθνικά

Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε δύο φορές πως ο ίδιος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα κάνει ό,τι του έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί που πρέπει, θα δώσω συναίνεση», είπε, υπενθυμίζοντας την προεκλογική στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη σημερινή διαβεβαίωση ότι «θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τη Συμφωνία».

Χαρακτήρισε ωστόσο πρόβλημα την «πολυγλωσσία» στην κυβέρνηση, καθώς άλλοι υπεραμύνονται των κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία και άλλοι (όπως ο υφΥΠΕΞ Μ. Βαρβιτσιώτης) λένε «όχι» στις κυρώσεις. Παρέπεμψε στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας από την κυβέρνησή του, μέσα και από τις πολλές και συνεχείς τριμερείς συμφωνίες και διασκέψεις.

Για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας πάντως στάθηκε στη στάση του Ντ. Τραμπ («το αμερικανικό πολιτικό σύστημα λέει ‘όχι’ στον Ερντογάν, τον οποίον υποστηρίζει ο Τραμπ») και του Βερολίνου («δεν θέλει να διαταράξει τη σχέση του με την Τουρκία, επειδή φοβάται νέες προσφυγικές ροές»).

Η μεγάλη προοδευτική παράταξη

Όσο για το στοίχημα του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε, βεβαίως, της διεύρυνσης («διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να αντιστοιχηθούμε με την εκλογική μας βάση»), δίνοντας το πλαίσιο:

- Οικοδομούμε τη ραχοκοκκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο, θέλουμε τη σύγχρονη Αριστερά.

- Απευθυνόμαστε σε προοδευτικούς πολίτες απ' όπου κι αν προέρχονται, αρκεί να συμφωνούν με την προγραμματική διακήρυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v