Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς συγκαλεί σήμερα (11 π.μ.) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν και η ατζέντα δεν έχει ενότητα «εθνικά θέματα», αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για το χθεσινό ταξίδι-εξπρές στη Λιβύη και για την επικείμενη υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας που αφορά τον αγωγό EastMed.
Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τη χθεσινή εξέλιξη στην απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί «ενεργητικά» απέναντι στην Άγκυρα, καθώς η («σε καλό κλίμα») συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο δεν οδήγησε στην επιθυμητή αποκλιμάκωση.
Για τον λόγο αυτό, λένε, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Δένδιας ταξίδεψε χθες στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ (αντίπαλο της «τουρκόφιλης» κυβέρνησης που συνήψε με τον κ. Ερντογάν τη «συμφωνία» για τη μεταξύ τους ΑΟΖ παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο). Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Δένδιας εξέφρασε «ικανοποίηση» διότι οι θέσεις Χαφτάρ για την εν λόγω «συμφωνία» συμπίπτουν με τις ελληνικές.
Επίσης, η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου να συνυπογράψουν στις 2 Ιανουαρίου την εκκίνηση του αγωγού EastMed (σ.σ. το σχέδιο έχει συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια) θεωρείται άλλη μία σημαντική «κίνηση τακτικής», διότι, πλην εκπλήξεων, «βάζει στη γωνία την Τουρκία». Κατά τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η υπογραφή θα «πέσει» πέντε ημέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει αμφιβολίες ότι η κίνηση έχει το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλωστε, υπέγραψε τον προϋπολογισμό για το 2020 που ψήφισε η Γερουσία, στα κονδύλια του οποίου περιλαμβάνουν και το EastMed Act.
Επίδομα γέννησης, πορείες, «μεταλιγνιτική εποχή»
Στα εσωτερικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο έναν μίνι απολογισμό του εξάμηνου κυβερνητικού έργου, ωστόσο δεν αναμένεται (σ' αυτή τη φάση) να γίνει «βαθομολόγηση» με βάση τους περίφημους «μπλε φακέλους» ανά υπουργείο, που δόθηκαν στους υπουργούς τον Ιούλιο. Όπως θεωρείται αμφίβολη η συζήτηση για τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας, με αφορμή το Κουκάκι και το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Το βάρος θα δοθεί στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής (μετά τις 7 Ιανουαρίου).
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα νομοσχέδια:
- Για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης (υπουργείο Εργασίας). Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ και θα χορηγείται, σε δύο δόσεις, για τα παιδιά που θα γεννιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2020. Κατά τον σχεδιασμό, με αυτό το νομοσχέδιο θα κάνει «ποδαρικό» το νομοθετικό έργο. Για το εν ισχύ επίδομα τέκνων, αναμένεται να τεθεί ως προϋπόθεση η παρακολούθηση του παιδιού στο σχολείο και όχι απλώς η εγγραφή του.
- Για «την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», δηλαδή για τον έλεγχο των διαδηλώσεων-πορειών (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).
- Για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων (υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών).
- Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
Επιπλέον, θα παρουσιαστεί «εγχειρίδιο καλής νομοθέτησης» από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020 από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άρη Σκέρτσο.
Η επίσημη ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει παρουσίαση από το υπουργείο Ανάπτυξης της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των δράσεων επιτάχυνσης. Επίσης, τη σύσταση και συγκρότηση Διϋπουργικής Επιτροπής «για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή». Τη σχετική εισήγηση θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι το Ασφαλιστικό δεν έχει πάρει ακόμα «σειρά», ενώ αναμένεται να ανήκει στην αμέσως επόμενη νομοθετική «φουρνιά».