«Ανακουφισμένοι» αισθάνονται στην κυβέρνηση από την ηρεμία με την οποία κύλησε η χθεσινή πορεία για την επέτειο της 17 Νοέμβρη και πλέον, όσον αφορά νέο κίνδυνο επεισοδίων, στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου έχει ήδη σημειωθεί η 6η Δεκεμβρίου, ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι καιροί είναι περίεργοι, αναγνωρίζουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσπαθούν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Εξίσου απρόβλεπτες είναι και οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, όπου μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για την ολοκλήρωση του συνολικού σχεδίου διαχείρισης του θέματος. Αυτό θα δημοσιοποιηθεί με όλες του τις λεπτομέρειες, έμφαση δίνεται στα σημεία ανά τη χώρα όπου θα λειτουργήσουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, με την κυβερνητική πολιτική να επικεντρώνεται σε τρεις ακόμη πυλώνες: στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και στις αυξημένες επιστροφές μεταναστών στις χώρες από τις οποίες ήρθαν.
Σήμερα το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή των περιφερειαρχών της χώρας καθώς και κορυφαίων υπουργών. Ανάμεσά τους, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (δεδομένου ότι στο τραπέζι θα τεθεί και η μέχρι τώρα πορεία του ΕΣΠΑ 2014-2020), οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.
Μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στη μετεγκατάσταση πληθυσμού από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη σημερινή σύσκεψη.
Προσφυγικό προφίλ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων, τα πρόσωπα που μεταφέρονται σε κάθε Περιφέρεια, κυρίως οικογένειες με παιδιά και με προσφυγικό προφίλ, δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το 2020 οι επιστροφές να φτάσουν περίπου τις 10.000 -υπερπενταπλάσιες σε σχέση με όσες έγιναν τα προηγούμενα 4,5 χρόνια- και να λειτουργήσουν κλειστές δομές.
Και επειδή, κατά κοινή ομολογία, η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα αλλά απαιτείται ευρύτερη διεθνής συνεργασία, σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκινά νέο κύκλο επισκέψεων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών δράσεων της κυβέρνησης, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και την προβολή των θέσεών της και την προώθηση των προτεραιοτήτων της. Συγκεκριμένα, θα μεταβεί διαδοχικά στην Ουάσιγκτον και τη Βιέννη για σειρά συναντήσεων.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βουλή, για την έναρξη του δεύτερου κύκλου της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Η γραμμή της ΝΔ, σε αυτό το ζήτημα, είναι αφενός επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ως η προηγούμενη κυβέρνηση, με «τις ιδεοληψίες και τις κομματικές παρωπίδες», άφησε εκτός αναθεώρησης βασικά ζητήματα και αφετέρου, η ανάδειξη κάποιων άλλων θετικών σημείων που αλλάζουν, όπως η αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξή του (Νέα), χαρακτήρισε «ισχνή ποσοτικά» τη συνταγματική αναθεώρηση, εξηγώντας ότι «εξαιτίας της απροθυμίας της προηγούμενης πλειοψηφίας της Βουλής, στην αναθεώρηση δεν περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, το περιβάλλον, τη φορολογία, την ανάπτυξη».