Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική απομόνωσης Τσίπρα από το Μαξίμου

Η συναινετική διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το «κλείσιμο του ματιού» στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Οι επόμενες κινήσεις και οι προσεχείς στόχοι. Προτάσσεται στην ατζέντα η «διαρκής βελτίωση της οικονομικής πορείας της χώρας».

Στρατηγική απομόνωσης Τσίπρα από το Μαξίμου

Ως μια καλή «πρόβα συνεργασιών» ενόψει και άλλων μελλοντικών θεσμικών ζητημάτων που θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη του θέματος της ψήφου των αποδήμων.

Η συμφωνία που αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής ικανοποίησε διπλά το κυβερνητικό επιτελείο: αφενός για αυτή καθαυτή την εξέλιξη, την δυνατότητα ψήφου δηλαδή των Ελλήνων του εξωτερικού -έστω και με την οπισθοχώρηση σε κάποιες παραμέτρους που έθεσε η αντιπολίτευση- και αφετέρου για την, κατά την κυβέρνηση, απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που υπό το φόβο να είναι μόνοι τους από τη μία πλευρά (μαζί με το ΜέΡΑ25) και όλα τα άλλα κόμματα από την άλλη, αναγκάστηκαν, υποστηρίζει, να «συρθούν» πίσω από την πλειοψηφία.

Ετσι, με τις κατάλληλες προσαρμογές σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συνεχίσει και σε άλλα μείζονα ζητήματα που σκοπεύει να φέρει στην κορυφή της ατζέντας του δημοσίου διαλόγου το επόμενο διάστημα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο «απομόνωσης» του πρώην πρωθυπουργού προβλέπει και νέα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κινούμενος περισσότερο συναινετικά και με διάθεση συμβιβασμού, με ζητούμενο τις περαιτέρω συμφωνίες. «Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι’ αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία», είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την ψήφο των αποδήμων, τακτική που θα ακολουθήσει και μελλοντικά, σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Περισσότερες συγκλίσεις

Ειδικά με το ΚΙΝΑΛ, οι συγκλίσεις δείχνουν περισσότερες από κάθε άλλο κόμμα. Πέραν της ψήφου των αποδήμων, στο θέμα της Novartis, δεδομένου ότι έχουν εμπλακεί στελέχη και των δύο κομμάτων, υπάρχει απόλυτη ταύτισή τους, ενώ το κόμμα της Φώφης Γεννηματά -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα είναι το μόνο που θα ψηφίσει την προσεχή εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την απονομή ασύλου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συμφωνεί επίσης με την κυβερνητική πρόθεση κατάργησης της απλής αναλογικής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δεσμευτεί πως θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πρότασή του που αφορά επιστροφή επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα και αύξηση του σημερινού πλαφόν εισόδου στη Βουλή, πλέον του 3%. Αλλά και στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της προεδρικής εκλογής, θα επιδιωχθεί ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν «αγωνιώδη προσπάθεια να συνέλθει από τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες», με ακραία ρητορική και «επιμονή στα ίδια λάθη που έκανε και πριν από τις κάλπες». Κάτι που καθόλου δεν προβληματίζει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στρατηγική αποδίδει για την κυβέρνησή του και τον ίδιο προσωπικά.

«Όλο και πιο ισχυρή»

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα θα επιμείνει να προτάσσει τη «διαρκή βελτίωση της οικονομικής πορείας της χώρας», όπως χαρακτηριστικά λένε οι συνεργάτες του. Με ανάρτησή του στο Twitter και με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor's, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία γίνεται όλο και πιο ισχυρή». Τονίζει δε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης αποσκοπεί «στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην περαιτέρω αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτήν», καταλήγει.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου που έπεσε στο 1,22%, παρότι ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν. Το χαρακτηρίζουν ως «άλλη μια απόδειξη ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας. Με τις πολιτικές της Κυβέρνησης ενισχύεται η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας. Οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας έχουν βελτιωθεί και συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως αποτυπώνεται στην διαρκή πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου», τονίζουν.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι στις αρχές του μήνα η Ελλάδα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ ο δανεισμός μέσω δεκαετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο μόλις 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v